De ce se vopsesc ouăle roşii în Joia Mare? Tradiţii şi superstiţii
Astăzi, gospodinele lasă mătura jos şi încep să pregătească masa de Paşte. Conform tradiţiei, în Joia Patimilor se vopsesc ouăle în roşu. Puţini ştiu, însă, de ce
De Redactia Observator la 17.04.2014, 12:49Una dintre legende spune că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroşit, a spus celor de faţă: "De acum înainte să faceţi şi voi oua roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi".
Tradiţii şi obiceiuri:
Se spune că dacă ouăle sunt înroşite în Joia Mare nu se strică tot anul. De asemenea, oamenii cred că ouăle roşii duse la biserică şi sfinţite, dacă sunt îngropate într-o gospodărie, aceasta este ferită de grindină şi piatră.
În dimineaţa din duminica Paştelui, creştinii îşi spală faţa cu apă nouă sau apă neîncepută în care pun un ou roşu, sperând că astfel vor fi tot anul frumoşi şi sănătoşi ca un ou roşu. După consumarea ouălelor, cojile roşii sunt păstrate pentru a fi puse în brazde, la arat, crezându-se astfel ca pământul va da rod bun.
Tradiţia populară mai spune că ouăle roşii sunt considerate păzitorii casei şi tocmai de aceea nu trebuie să lipsească. În acelaşi timp, oul simbolizează viaţa eternă, fertilitatea, renaşterea şi norocul.