Antena LIVE

Curs valutar

Departamentul de Stat american critică România pentru "CORUPŢIA şi lipsa de transpentă a Guvernului"

De la 04.03.2017, 17:02
WhatsApp

Raportul Departamentului de Stat al SUA cu privire la practicile în domeniul drepturilor omului în 2016 critică România pentru tratamentele neadecvate aplicate deţinuţilor şi romilor, corupţia generalizată - în pofida eforturilor guvernamentale de combatere a acestui fenomen - şi discriminările la adresa romilor, ceea ce a afectat accesul acestora la educaţie, locuinţe, asistenţă medicală şi locuri de muncă, potrivit site-ului www.state.gov.

CORUPŢIA

Legile nu au fost implementate întotdeauna eficient, iar oficiali, inclusiv judecători, s-au angajat uneori în practici corupte în deplină imunitate, se arată în secţiunea a patra a raportului, intitulată ”Corupţia şi lipsa de transpentă a Guvernului”.

”Imunitatea faţă de urmărirea penală a unor actuali şi foşti miniştri, care au fost de asemenea membri ai Parlamentului, a blocat în unele cazuri anchetele”, subliniază diplomaţia americană.

Conflicte de interese, nerespectarea normelor de conduită etică şi ”necinstea generală” a funcţionarilor publici au rămas în continuare probleme în toate cele trei ramuri ale guvernării, denunţă Departamentul de Stat american.

”Corupţia era larg răspândită în achiziţiile publice”, afirmă diplomaţia americană, care precizează că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege cu privire la un ”mecanism software cuprinzător” împotriva unor eventuale conflicte de interese în licitaţiile publice.

”Mita a fost un lucru obişnuit în sectorul public, în special în domeniul îngrijirilor de sănătate”, se subliniază în raport, în care se adaugă că organisme guvernamentale aplică sancţiuni cu întârziere, iar corpurile de inspecţie ale acestora au fost în general inactive.

PENITENCIARELE

Documentul menţionează, de asemenea, că spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2014 din ţara noastră, când observatorii internaţionali au consemnat nereguli printre care birouri de votare insuficiente pentru cetăţenii români din diaspora, alegerile parlamentare din 2016 nu au înregistrat nereguli. Observatorii au considerat în general scrutinul liber şi corect.

Referitor la condiţiile din penitenciare şi centre de detenţie, raportul menţionează că aceste condiţii au rămas dure şi nu îndeplinesc standardele internaţionale. 

Conform cifrelor oficiale, suprapopularea a fost o problemă, în special într-o serie de penitenciare care nu respectă standardul de suprafaţă per deţinut, stabilit de Comitetul pentru prevenirea torturii al Consiliului Europei.

"În luna iulie, ţara avea 28.278 de deţinuţi în închisori ce aveau spaţiu pentru numai 18.826. Deşi observatorii au remarcat unele îmbunătăţiri în anumite domenii - în principal în spaţiile existente sau ca o consecinţă a creşterii cheltuielilor pentru reparaţii şi modernizări - condiţiile au rămas în general precare în interiorul sistemului penitenciar", se menţionează în document.

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în primele opt luni ale anului trecut 58 de persoane au decedat în închisoare, dintre care în trei cazuri a fost vorba de suicid, iar în celelalte 55 de diverse boli.

"Au existat denunţuri continue despre violenţe şi discriminări contra femeilor. Au fost unele acţiuni şi declaraţii antisemite, iar negarea Holocaustului a continuat să fie o problemă. Opiniile antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste au continuat să fie răspândite prin intermediul internetului", mai menţionează raportul Departamentului de Stat.

O altă problemă reţinută în document este aceea că agenţiile guvernamentale au furnizat asistenţă neadecvată persoanelor cu dizabilităţi şi nu au respectat standardele de asistenţă pentru persoane cu dizabilităţi în instituţii, expunându-le abuzurilor.

Discriminările societale împotriva persoanelor din categoria LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali), în special copii, au rămas la nivel ridicat, iar persoane cu HIV/SIDA au continuat să fie subiect de discriminare şi hărţuire - notează documentul citat. 

Raportul mai relevă că sistemul judiciar românesc a luat măsuri pentru a urmări în justiţie şi a pedepsi oficialii care comit abuzuri. "Autorităţile au amânat în mod repetat procesele în care au fost implicate abuzuri ale poliţiei, care în multe cazuri au avut ca rezultat achitări", mai scrie raportul citat.

În perioada analizată, nu au existat raportări despre cazuri de dispariţii motivate politic.

"Guvernul a respectat în general independenţa justiţiei, dar nu a reuşit să furnizeze personal, spaţiu fizic şi tehnologie suficiente pentru a permite sistemului judiciar să acţioneze rapid şi eficient, ceea ce a avut ca rezultat procese judiciare excesiv de lungi", se mai arată în raportul Departamentului de Stat al SUA.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

coruptie departamentul de stat observator stirile antena 1 usa
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024