Desertul cu tradiție este din nou la mare căutare
O prăjitură veche din moşi strămoşi îi uneşte pe cârciumarii, cofetarii şi brutarii din Braşov.
De Redactia Observator la 20.08.2020, 12:04- Proiectul a fost pus la cale de Breasla Cârciumarilor Braşoveni.
- Desertul ar fi fost inventat, pentru prima dată, într-un oraş din Austria.
Işlerul, un desert până acum banal, a ajuns să fie prăjitura reprezentativă pentru restaurantele de la poalele Tâmpei.
Nicoleta Trifan, administrator brutărie: Este un desert vechi, care probabil că la toată lumea, la toţi dintre noi ne aminteşte de copilărie şi am vrut să îl scoatem din nou la lumină.
Proiectul a fost pus la cale de Breasla Cârciumarilor Braşoveni, care speră să readucă deserturile tradiţionale. Deşi gustarea poate fi întâlnită în majoritatea restaurantelor, fiecare cofetar poate alege să o reinterpreteze.
Nicoleta Trifan, administrator brutărie: Fiecare am încercat să îl facem în felul nostru propriu.
Florian Penciuc, cofetar: Eu am încercat să reinterpretez Işlerul, păstrând în acelaşi timp reţeta originală. Eu nu am băgat rom în cremă, ci am ales să bag romul în biscuite.
Desertul ar fi fost inventat, pentru prima dată, într-un oraş din Austria, acum aproape două sute de ani. În total sunt 15 feluri de Işler care pot fi încercare la cele mai renumite restaurnate din centrul oraşului. Cele cu cremă de bere, cu cremă de colivă sau cu biscuiţi din aluat de cozonac devin, încetul cu încetul, varintele preferate de turişti, dar şi de localnici.
Cei care vor să guste această prăjitură trebuie să scoată din buzunar între 9 şi 18 lei, în funcţie de localul pe care îl aleg.