Despăgubiri pentru pesta porcină. Câţi bani primesc oamenii pentru fiecare animal sacrificat
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat astăzi că despăgubirile minime pentru crescătorii de porci afectaţi de epidemia de pestă porcină africană vor lua în calcul o greutate a animalelor sacrificate de minim 100 de kilograme.
De Redactia Observator la 04.09.2018, 14:30Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat astăzi că despăgubirile minime pentru crescătorii de porci afectaţi de epidemia de pestă porcină africană vor lua în calcul o greutate a animalelor sacrificate de minim 100 de kilograme.
Potrivit lui Teodorovici, ministrul Agriculturii va elabora un proiect de act normativ pentru stabilirea mecanismului privind aceste despăgubiri, proiect ce va ajunge săptămâna viitoare pe masa Guvernului.
"Oamenii trebuie să fie despăgubiţi, dar şi sprijiniţi, când această problemă trece, să îşi repopuleze efectivele de suine. S-a discutat despre o despăgubire de la un nivel minim de greutate de fiecare animal sacrificat. Ministerul Agriculturii face o propunere de act normativ cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism.
Ca exemplu, tot ce este sub 100 kilograme, să spunem, să primească plata de despăgubire la 100 de kilograme. Asta va fi probabil propunerea pe masa Guvernului. Ce va fi peste se plăteşte la cât e peste, dar nu mai puţin de 100 kilograme. (..) Prima de repopulare se va stabili în momentul în care lucrurile se stăpânesc. Se va sprijini populaţia pentru repopularea în zonele în care animalele au fost sacrificate", a explicat Teodorovici.
Întrebat care vor fi, concret, sumele pentru despăgubire, ministrul a precizat că acestea vor fi în propunerea de act normativ pe care ministerul Agriculturii îl va trimite către MFP.
Peste 140.000 de porci omorâţi
Până acum, în România, au fost confirmate 800 de focare de pestă porcină, în 11 județe. Peste 140.000 de porci au fost sacrificaţi.
Potrivit unui comunicat al ANSVA, pesta porcină africană evoluează în 3 judeţe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezenţa virusului a fost confirmată în 13 localităţi. Au fost ucişi 1.281 de porci domestici şi au fost afectaţi 15 porci mistreţi.
În zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 152 de localităţi, din judeţele: Buzău, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov.
Au fost ucişi 48.779 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A și în abatorul aparținând unei ferme, au fost ucişi 73.351 de porci.