Antena LIVE

Curs valutar

CUM ar fi putut fi evitat dezastrul din Colectiv. Dezvăluirile UNUI CASCADOR. Tu știi cum să reacționezi într-o situație limită?

Dacă majoritatea știrilor despre tragedia din Colectiv sunt despre cauze și victime, o orientare firească de altfel, nimeni nu abordează subiectul prevenirii unei asemenea drame. Practic, nimeni nu spune ce trebuie să facem într-o situație limită

De la 01.11.2015, 20:29
WhatsApp

Dacă majoritatea știrilor despre tragedia din Colectiv sunt despre cauze și victime, o orientare firească de altfel, nimeni nu abordează subiectul prevenirii unei asemenea drame. Practic, nimeni nu spune ce trebuie să facem într-o situație limită.

Cum trebuie să reacționăm în caz de incendiu? Ce ar fi trebuit să facă victimele de la Clubul Colectiv pentru a scăpa cu viață și cu răni cât mai ușoare?

Marian Chirvase, celebru pentru cascadoriile sale, a explicat - contactat de DC News - ce trebuie să facem într-o situație limită. De asemenea, ne-a spus care au fost greșelile care au dus la catastrofa din Clubul Colectiv.

"În momentul când ia foc ceva, instinctul este să fugi. Fiind dezordinea foarte mare și ușa îngustă, s-a blocat intrarea la Clubul Colectiv. Dacă tinerii stăteau la un rând, s-ar fi salvat mai multe vieți. În momentul când ia foc ceva, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te pui la podea. Apoi, trebuie să rupi cămașa de pe tine, să iei un fular, să iei ce ai la tine și să pui la gură. Pasul următor este să te orientezi. În cazul de la Clubul Colectiv, când tinerii au văzut că ia foc plafonul nu ar fi trebuit să stea în mijloc, ci ar fi trebuit să se ducă pe lângă pereți, în lateral", a punctat  Marian Chirvase.

"Tinerii s-au îngrămădit să iasă pe ușa aceea îngustă. Nu mai spun că au deschis geamurile. În momentul în care deschizi geamurile și intră aerul, focul se propagă și mai tare. Trebuie să stai liniștit, să îți vezi de treabă și, dacă este cazul, chiar să ieși pe burtă pentru că eviți să iei aerul cald în față", a continuat celebrul cascador.

"De asemenea, artificiile acelea, în loc să fie orientate către centru, au fost puse în sus. Sunt greșeli elementare. I-am auzit pe mai mulți tineri, la televizor, care spuneau că s-au stropit cu apă și au intrat înapoi în club. Dacă te uzi cu apă și intri înăuntru, în secunda doi te opărești", a continuat Marian Chirvase.

Cei mai mulți dintre noi nu știu cum să reacționeze în caz de dezastru. Nu ne învață nimeni în școli, iar la televizor nimeni nu spune ce trebuie făcut. Uneori, o minimă informație ar putea să ne salveze viața.

"Lumea nu știe cum să reacționeze. Dacă ar fi stat liniștiți, lipiți de perete și ieșeau în viteză - pentru că sunt tineri - numărul victimelor ar fi fost mult mai mic", a subliniat cascadorul.

"Intervine teama de moarte. Pe mine nu mă apucă panica în momentul unei tragedii, sunt lucid. Eu mă panichez după aceea. Primele secunde contează foarte mult, de aceea trebuie să îți păstrezi luciditatea și calmul. Pentru a te salva, trebuie să te concentrezi puțin. Dacă aveau o minimă informație, sigur nu am fi vorbit acum de atâția morți și răniți. Greșeala mare pleacă de la două lucruri. În primul rând, de la acel pirotehnist care nu s-a orientat, care nu a prevăzut nimic și a pus prost artificia. Total greșit! În al doilea rând, când lucrezi cu foc, este inadmisibil să nu ai un furtun, o găleată cu apă, orice care să te ajute!", a încheiat Marian Chirvase.

Marian Chirvase este unul dintre cei mai experimentaţi cascadori români. A jucat în nenumărate filme (Ambasadori, căutăm Patrie (2003), Marfa şi banii (2001), Omul zilei (1997), Căruţa cu mere (1983)) şi a fost cascador sau cascador coordonator pentru altele (Legiunea străină - 2008, Aripile întunericului - 2004, Asfalt tango - 1996, Misterele Bucurestilor -1983).

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

incendiu club colectiv colective morti raniti tragedie ancheta prevenire
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025