Două firme din Bârlad, amendate după ce 25 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară
Două firme din Bârlad şi doi angajaţi ai acestora au fost amendaţi, cu peste 15.000 de lei, de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui după ce 25 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară în urma consumului de prăjituri infestate cu salmonella şi paraziţi, informează News.ro
De Redactia Observator la 04.09.2017, 18:43Două firme din Bârlad şi doi angajaţi ai acestora au fost amendaţi, cu peste 15.000 de lei, de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui după ce 25 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară în urma consumului de prăjituri infestate cu salmonella şi paraziţi, informează News.ro
DSP Vaslui a amendat cu 8.000 de lei o cofetărie din Bârlad şi cu 1.600 de lei un angajat al acesteia pentru neregulile constatate în timpul controalelor desfăşurate după ce zeci de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară în urma consumului de prăjituri contaminate.
Sancţiunile au fost aplicate după ce, în urma analizei în laboratorul de specialitate a celor 15 probe de sanitaţie prelevate, s-a constat prezenţa parazitului enterobacteriaceae în nouă cazuri.
De asemenea, din cele zece coproculturi, trei au ieşit pozitive la salmonella, grupa D.
- Stafilococ auriu, depistat în piureul mâncat de mai mulţi copii, la o pensiune din Păltiniş! Micuţii au ajuns...
- REVOLTĂTOR! Ce a fost găsit în prăjiturile şi aperitivele de la o nuntă în urma căreia ZECI DE OAMENI au...
- 37 de persoane au ajuns la spital cu TOXIINFECŢIE alimentară după ce au participat la o NUNTĂ, la Alba!
”Ca şi neconformităţi constatate, s-au descoperit deficienţe de circuit, în senul că nu există vestiar şi toaletă pentru personalul cofetăriei, iar condiţiile de depozitare sunt necorespunzătoare în sensul că produsele finite sunt păstrate alături de materia primă. De asemenea, inspectorii au depistat faptul că nu se realizează o dezinfecţie corespunzătoare în sensul că personalul nu cunoaşte modul de utilizare a produselor biocide. Totodată, administratorul firmei nu a putut face dovada instruirii personalului cu privire la însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă”, a declarat, luni, directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.
Autorităţile sanitare au sancţionat cu 5.000 de lei şi un laborator de preparare a prăjiturilor, tot din municipiul Bârlad, şi cu 800 de lei un salariat al întreprinderii individuale respective.
”În cel de-al doilea focar, inspectorii au constatat în vestiarul personalului că hainele de stradă sunt păstrate alături de echipamentul de protecţie. De asemenea, la toaleta personalului nu există săpun lichid şi antiseptic pentru dezinfecţia mâinilor, iar în unitate nu se realizează o dezinfecţie corespunzătoare în sensul că personalul nu cunoaşte modul de utilizare a produselor biocide. Nu în cele din urmă, s-a constatat că angajaţii unităţii nu au efectuat cursuri pentru însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă”, a mai precizat directorul Mihaela Vlada.
În cazul laboratorului de preparare a prăjiturilor, din cele 12 teste de sanitaţie recoltate, trei au ieşit pozitive la enterobacteriaceae.
Sursă: News.ro