Dumitru Comănescu, unul dintre cei mai longevivi români, a împlinit 110 ani
Vă prezentăm acum povestea unuia dintre cei mai longevivi români. Se numeşte Dumitru Comănescu, iar luna aceasta a împlinit 110 ani. Da, aţi auzit bine, este cu zece ani mai bătrân decât Marea Unire.
De Redactia Observator la 24.11.2018, 21:27Vă prezentăm acum povestea unuia dintre cei mai longevivi români. Se numeşte Dumitru Comănescu, iar luna aceasta a împlinit 110 ani. Da, aţi auzit bine, este cu zece ani mai bătrân decât Marea Unire. Dumitru Comănescu locuieşte în Capitală, a fost inginer agronom şi a învăţat meserie chiar de la fondatorul agronomiei româneşti, Gheorghe Ionescu Siseşti. La Sinaia, l-a cunoscut şi pe Regele Mihai.
Bunicul spune că secretul unei vieţi lungi şi fericite este dragostea pe care i-o oferă familia, adică fiii, nepoţii şi strănepoţii.
În familia Comănescu este sărbătoare. Bunicul Dumitru a împlinit 110 ani. În dimineaţa de dinaintea petrecerii, l-am găsit pe Dumitru Comănescu în mijlocul familiei. Aşa îşi petrece cele mai multe zile, cu fiul, nepoţii şi strănepoţii. Bucuros de oaspeţi când echipa Observator i-a trecut pragul, bunicul ne-a depănat cu emoţie amintiri din copilăria petrecută la ţară.
DUMITRU COMĂNESCU: Mă suiam în măr şi stăteam ca pe scaun. Şi mâncam la mere şi le prindeam cu popârţacul. Ştiți voi ce e popârţac? Este o prăjină cu crestături. Şi pui popârţacul pe fruct, îl răsuceşti, se rupe de coadă şi îl iei la tine.
S-a născut pe 8 noiembrie 1908, la Drăgăneasa, în judeţul Prahova. Marea Unire l-a prins pe băncile şcolii.
DUMITRU COMĂNESCU: Am cântat "Pe-al nostru steag e scris Unire, Unire-n cuget şi simţiri."
S-a înscris la Facultatea de Matematică şi l-a avut profesor pe Gheorghe Ţiţeica. A renunţat, însă, după ceva timp şi s-a îndreptat către agricultură, unde a studiat cu profesorul Gheorghe Ionescu Siseşti, fondatorul Institutului de Cercetări Agronomice. Meseria l-a ajutat şi în timpul celui de-al doilea Război Mondial. A scăpat de front, pentru că, la vremea aceea, era mare nevoie de ingineri agronomi. Un moment care i-a rămas întipărit în memorie este întâlnirea cu Regele Mihai.
DUMITRU COMĂNESCU: Era o adunare specială. Discuţii, ce facem, ce dregem. Şi toţi au ridicat mâna pentru Regele Mihai. Ce au făcut comuniştii când au venit la putere? Au luat tot. Ne-au lăsat o vacă cu lapte. Şi doi boi.
De-a lungul timpului, Dumitru Comănescu a călătorit în Rusia, Bulgaria şi Polonia. Dar niciodată nu şi-a părăsit ţara.
DUMITRU COMĂNESCU: Românii erau cu o treaptă mai sus. Ca fizic, la fel dar ca mentalitate diferă.
Dragostea sa pentru ţară este mai longevivă decât a celor mai mulţi români, pentru că viaţa lui se împleteşte de 110 ani cu istoria României.