După 20 de ani de studii, cercetătorii din Buzău vin cu un nou soi de roşii: "Sunt mult mai sănătoase"
Cine seamănă roşii, culege ....negre anul acesta! Nu este o glumă...dar să vă explicăm: deşi în ultima vreme căutăm gustul autentic românesc, tot mai greu de găsit.... cercetătorii de la Buzău au venit cu roşia, mai puţin roşie. Tomata neagră este mult mai sănătoasă spun specialiştii care au muncit zeci de ani pentru a schimba culoarea salatelor noastre.
De Redactia Observator la 13.09.2023, 17:48Deşi par desprinse din filmele SF, roşiile negre sunt realitate şi pot fi cultivate în grădina oricui. Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au reuşit să obţină brevetul noului soi de tomate, numite Kumato.
Costel Vînătoru – director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău: Au o culoare deosebită, distinctă faţă de roşiile clasice. De altfel, noi suntem obişnuiţi să le spunem roşii, după culoarea fructului. Aceste tomate sunt superioare faţă de cele clasice. Producţie ridicată, calitatea producţiei, gust, aromă specifică.
Cercetătorii au muncit 20 de ani pentru ca acest soi să prindă lăstar
Tomatele de culoare neagră au un gust mult mai aromat decât cele clasice, sunt bogate în antioxidanți şi vitamine, menţin imunitatea organismului şi pot ajuta şi la prevenirea cancerului, spun cercetătorii.
- Specia invazivă de furnici care ar putea năpădi Europa. Formează "super-colonii" şi au luat deja cu asalt o...
- Misterul celor 120 de lingouri de aur, găsite într-un tren din Elveţia. S-a decis cine va primi "comoara" ce pare...
- Decizia luată de o ţară după ce a rămas fără tomate din cauza ploilor torenţiale. Un kilogram s-a scumpit...
Bianca Mușat – cercetător: Pentru a obţine un soi trebuie să fie distinct, stabil genetic şi uniform. Se poate folosi în salate, se poate consuma în stare proaspătă, se poate folosi chiar şi la industrializare
Soiurile noi obținute la Buzău vor intra în rezerva genetică a României, alături de peste alte 3.000 de tipuri de tomate. Dintre acestea, doar o parte au ajuns la stadiul final şi urmează să-şi primească brevetul ca să poată fi consumate şi înmulţite de orice producător.