Eclipsă parţială de Soare pe 29 martie 2025. De unde se poate vedea
Românii se pregătesc de un weekend extrem de încărcat în care avem două momente foarte importante, dăm ceasurile înainte, dar ne-am putea bucura şi de o eclipsă parţială de soare.
De Redactia Observator la 27.03.2025, 14:17La sfârşitul acestei săptămâni, respectiv sâmbătă, 29 martie 2025, ar urma să avem parte de un fenomen astral deosebit, respectiv o eclipă parţială de soare vizibilă în mare măsură şi din România.
Eclipsa parţială de soare de sâmbătă face parte dintr-o serie semestrială de eclipse care se produc o dată la circa 177 de zile şi patru ore, dar face parte şi dintr-un ciclu de eclipse care se repetă la aproximativ 18 ani şi 11 zile.
De unde se poate vedea eclipsa parţială de Soare pe 29 martie 2025
Ultimele informaţii arată că eclipsa parţială de Soare de sâmbătă ar urma să se vadă în special din zona Polului Nord, dar şi din Europa de Vest, Europa de Nord şi ţări situate în nord-vestul Africii.
În România, eclipsa parţială de Soare din 29 martie 2025 ar urma să se vadă mai bine din judeţele din nordul şi vestul ţării, în special judeţe precum Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş şi Cluj.
Cum vedem eclipsa din România
În ceea ce priveşte modul în care poate fi văzută eclipsa parţială de soare, indicaţiile sunt aproximativ asemănătoare precum în toate cazurile în care avem câte o eclipsă.
Evident, se recomandă locuri din aer liber, cum ar fi zonele de câmpie, dar şi locurile mai înalte. De asemenea, marii amatori ai unor astfel de fenomene ar putea apela la serviciile unor instituţii de specialitate precum observatoarele astronomice.
Cum are loc eclipsa de Soare
Eclipsa de Soare se produce în momentul în care Luna trece printre Pământ şi Soare şi întunecă total sau parţial imaginea Soarelui pentru un observator de pe Pământ.
Conform specialiştilor în domeniu, o eclipsă parțială de Soare are loc în regiunile polare ale Pământului atunci când centrul umbrei Lunii nu atinge Pământul.
Următoarea eclipsă de Soare pică pe data de 21 septembrie
Cum spunea, eclipsa parţială de Soare de sâmbătă face parte dintr-o serie semestrială de eclipse care se produc o dată la circa 177 de zile şi patru ore. La un calcul simplu vedem că următoarea eclipsă parţială de Soare ar urma să aibă loc pe data de 21 septembrie.
În principiu, avem cam două eclipse de soare pe an. Trebuie precizat, însă, că în 2026 ar urma să avem o eclipsă inelară de Soare, pe 17 februarie 2026, şi o eclipsă totală de Soare, pe 12 august 2026. Eclipsa inelară de Soare va afecta în special Antarctica, iar eclipsa totală de Soare va fi vizibilă din zona Oceanului Arctic, dar şi din Groenlanda, Islanda, Spania şi Nord-Estul Portugaliei.