Ore de educație fizică în clase sau cancelarie: aproape o treime din școli nu au săli de sport
Aproape o treime dintre şcolile din România nu au săli de sport. Copiii fac ora de educaţie fizică în curtea şcolii cât este cald, dar iarna sunt obligaţi să improvizeze. În unele locuri, ora se ţine printre bănci, în altele - deloc.
De Redactia Observator la 04.12.2018, 23:45Aproape o treime dintre şcolile din România nu au săli de sport. Copiii fac ora de educaţie fizică în curtea şcolii cât este cald, dar iarna sunt obligaţi să improvizeze. În unele locuri, ora se ţine printre bănci, în altele - deloc. Asta cu riscuri mari pentru dezvoltarea fizică, avertizează medicii. În România, trei din zece copii sunt obezi sau supraponderali.
Zgribuliţi, elevii unei şcoli din Constanţa abia aşteaptă să înceapă ora de educaţie fizică şi să-şi pună sângele în mişcare. În lipsa unei săli de sport, pe timp de iarnă se antrenează într-un balon neîncălzit.
Mihai Moldoveanu, profesor de sport: Aici nu sunt condiţii foarte bune, fiind frig. Avem undeva la 5-10 grade, de aceea ne desfăşurăm activitatea cam jumătate de oră, 45 de minute din timpul efectiv al orei.
Este o situaţie întâlnită în una din trei şcoli din România. Chiar şi balonul improvizat este un lux. În alte părţi, orele se fac printre băncile sălilor de clasă sau chiar în cancelarie. S-a întâmplat la un moment dat, în altă şcoală din Constanţa. Spaţiul era prea mic, însă, pentru a face faţă celor 1.600 de elevi.
Corina Teodorov, directoarea şcolii 24 Constanţa: Nu încăpeau, cele 30 de clase de la primar, cu 60 de ore de educaţie fizică la care se adaugă şi joc şi mişcare, le venea rândul în săliţa respectivă la foarte mult timp.
Robert Andras, profesor de sport: Nu permite nici măcar minimalul de exerciţii care ar trebui pentru încălzire, pentru pregătirea organismului pentru efort. Dar încercăm să improvizăm, mutăm, facem.
Conducerea unităţii de învăţământ numărul 24 din Constanţa susţine că a depus încă din anul 2012 nenumărate adrese la primăria Constanţa cu privire la construirea unei săli de sport, însă nu a primit nici până în ziua de astăzi un răspuns. Din partea primăriei nici noi nu am primit un răspuns, pentru că nu au vrut să comenteze sub nicio formă acest subiect.
Din cele peste 7.000 de şcoli şi licee din România, doar 4.800 au o sală de sport. În timp ce primăriile care ar trebui să le construiască nu ridică un deget, sănătatea elevilor se deteriorează.
Camelia Vasilescu, medic de familie: Ideea e că se mănâncă mult şi se stă mult şi se mişcă puţin. Ca o consecinţă a acestei statici, acestei generaţii care este mai mult statică, decât activă, este obezitatea, pe care şi noi o vedem zi de zi.
Studiile arată că 20 la sută dintre fete şi 30 la sută dintre băieţii din România sunt supraponderali. În aceste condiţii, bolile de inimă şi diabetul apar la vârste din ce în ce mai mici.