Antena LIVE

Curs valutar

Educatie financiara pentru copii: 5 sfaturi despre bani pe intelesul celor mici

Copiii sunt viitorul, iar pentru ca viata lor sa fie una linistita si fara decizii neinspirate, este foarte important ca educatia pe care le-o oferi sa fie cea potrivita.

De la 16.12.2019, 15:33
WhatsApp
Educatie financiara pentru copii: 5 sfaturi despre bani pe intelesul celor mici Pixabay

Copiii sunt viitorul, iar pentru ca viata lor sa fie una linistita si fara decizii neinspirate, este foarte important ca educatia pe care le-o oferi sa fie cea potrivita. Atat din punct de vedere al atitudinii fata de ceilalti oameni, cat si din punct de vedere al modului in care isi gestioneaza propriile resurse. 

In contextul economic global din ultimii ani, gestiunea banilor este o misiune foarte dificila si, fara niste baze solide din punct de vedere al echilibrului cu care este facuta aceasta de catre o persoana, riscurile pot fi destul de mari. Copii trebuie sa stapaneasca de foarte devreme notiunile esentiale referitoare la modul in care trebuie sa isi manevreze resursele, insa modul in care le sunt transmise sfaturile si informatiile conteaza foarte mult, pentru ca in functie de asta ei le vor trata cu seriozitate sau doar ca pe niste detalii fara aplicabilitate in viata lor de zi cu zi. 

Iata cum iti poti invata copiii sa acorde atentie laturii financiare si fie pregatiti pentru gestionarea corecta a resurselor banesti. 

1. Stabilirea prioritatilor

Pentru ca gestionarea banilor sa se faca in mod corect, este esential sa ai si o foarte buna imagine asupra nevoilor si dorintelor tale. Inainte de a-ti satisface dorintele, nevoile au prioritate, astfel ca trebuie sa tii mereu cont de ceea ce este necesar, inainte de a te gandi la ce ti-ar produce placere, dar fara sa fie neaparat util si din alt punct de vedere. Trebuie sa ii demonstrezi copilului tau ca este mai important, de pilda, sa cumpere haine, mancare ori rechizite inainte de a cheltui resursele pe obiecte ce tin de divertisment, precum jocurile video sau gadgeturile. Desigur, nu este nimic in neregula cu achizitionarea de bunuri care sa ofere o sursa de divertisment si distractie, insa ele nu reprezinta mereu prioritatea numarul 1. 

2. Economiile sunt importante

Ideea de a economisi este una foarte importanta pentru linistea financiara a oricarui om. De altfel, economiile sunt utile atat in cazul aparitiei unor nevoi ce trebuie acoperite imediat, cat si in situatia in care iti doresti sa iti indeplinesti o dorinta in viitor, dar ai nevoie de resurse financiare semnificative pentru asta. Poti sa ii transmiti copilului tau ca lucrurile pot sa se schimbe foarte brusc si sa aiba nevoie de un fond de resurse pe care sa se poata baza in perioadele dificile. Economisind, o sa aiba mereu la dispozitie bani pentru a se descurca. 

3. Trebuie sa stii cand sa ceri ajutorul

Sunt si situatii in care, oricat de bine ai gestiona situatia financiara, nu te poti descurca fara sa beneficiezi de un sprijin exterior. Pot aparea evenimente neprevazute, care sa genereze cheltuieli urgente foarte mari. Astfel, nu ai cum sa acoperi tot efortul de unul singur si trebuie sa ceri sprijin din partea oamenilor care te pot ajuta. Desigur, intotdeauna familia reprezinta un sprijin, dar exista si posibilitatea ca cei apropiati sa nu dispuna nici ei de resursele necesare. De aceea, in caz de nevoie, copilul tau trebuie sa stie care varianta de a apela si la un imprumut nebancar, pe care il poate obtine imediat si in conditii foarte bune. 

4. Viziune pe termen lung

Chiar daca traim intr-o societate consumerista, care ne impinge sa contribuim la circularea rapida a banilor, trebuie sa iti educi copilul cu privire la importanta pe care o are rabdarea. Graba chiar strica treaba, iar banii dati in pripa pe obiecte care se devalorizeaza rapid, nu vor mai fi niciodata recuperati. Daca copilul tau isi doreste un model foarte scump si recent de telefon, ai putea sa ii spui ca uneori este intelept sa mai astepti putin, pana cand modelul se ieftineste. Astfel de oportunitati financiare apar foarte des si trebuie sa fie tratate cu interes si seriozitate, pentru o liniste financiara si pentru alegeri intelepte atunci cand vine vorba despre bani. 

5. Banii se castiga

Poate cea mai importanta lectie pe care i-o poti oferi copilului tau, din punct de vedere financiar, este aceea ca societatea nu ii va oferi niciodata beneficii financiare fara ca el sa trebuiasca sa ofere ceva la schimb. Astfel, ideea de munca si de efort capata importanta, iar banii devin pretuiti si importanta acordata gestionarii lor corecte este pe masura.

Educatia financiara este foarte importanta pentru viitorul oricarui tanar care trebuie sa se dezvolte in societatea actuala. Invata-ti copilul sa gestioneze corect resursele financiare, iar in viitor vei fi si tu linistit, daca este el. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
V-aţi încuraja copiii să lucreze încă din facultate?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar...
Fanatik.ro
Publicat 27.11.2024
Călin Georgescu, efectul moștenirii Caraman
spotmedia.ro
Publicat 27.11.2024
Liiceanu: S-ar putea ca Iohannis, care și-a bătut joc de noi ani de zile, să ne...
spotmedia.ro
Publicat 26.11.2024
Ce mașină conduce Călin Georgescu, candidatul care a strâns peste două...
Gandul
Publicat 27.11.2024
Val de atacuri homofobe împotriva Elenei Lasconi. Ce rol au mesajele de ură...
Adevărul
Publicat 27.11.2024
Fosta soție a lui CRBL, declarații total neașteptate după 6 luni de la...
A1
Publicat 27.11.2024
Horoscopul zilei de 28 noiembrie 2024. Leii fac o schimbare. Află ce se...
CaTine
Publicat 27.11.2024
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune...
spynews.ro
Publicat 27.11.2024
„Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”. O legendă a sportului din...
GSP
Publicat 27.11.2024
Ce secrete ascunde chipul lui Călin Georgescu! Adevărul, dezvăluit de...
Click.ro
Publicat 27.11.2024
Samsung avertizează utilizatorii iPhone și Android. De ce le sunt în pericol...
Useit
Publicat 27.11.2024
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi...
Redacţia.ro
Publicat 26.11.2024
Elena Lasconi, întrebată dacă va numi un premier de la PSD dacă ajunge...
libertatea.ro
Publicat 26.11.2024
Lana Del Rey a anunțat lansarea unui nou album, „The Right Person Will Stay”....
ZU
Publicat 27.11.2024
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Hello taste
Publicat 27.11.2024
5 sfaturi pentru gestionarea ADHD la copii
Deparinti
Publicat 27.11.2024
Cum arată Ungaria după 14 ani de suveranism, cu Viktor Orbán. Izolare,...
ziare.com
Publicat 27.11.2024
Mesajul emoționant pe care Pelin Akil l-a lăsat în mediul online după plecarea...
Happy
Publicat 26.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Tipul de pâine pe care îl consumi poate cauza acnee. Cum influențează...
Medicool
Publicat 27.11.2024