Un electronist deţine cea mai mare crescătorie de somn african din România (Video)
Apele termale din Arad au temperatura ideală pentru împătimiţii de spa, dar şi pentru peştii obişnuiţi cu clima africană. A fost ideea unui fost electronist, care deţine acum cea mai mare crescătorie de somn african din ţară.
De Redactia Observator la 27.03.2019, 09:54Apele termale din Arad au temperatura ideală pentru împătimiţii de spa, dar şi pentru peştii obişnuiţi cu clima africană. A fost ideea unui fost electronist, care deţine acum cea mai mare crescătorie de somn african din ţară. Cu o carne dulce şi fără multe oase, această specie începe să îşi facă loc pe piaţa românească, dominată de păstrăv şi caras.
La şapte kilometri de Arad, în mai multe bazine umplute cu apă termală, somnul african creşte în condiţii asemănătoare celor d e pe continentul cald. Apa are 25 de grade, iar peştii se înmulţesc rapid.
"Am avut noroc că am cumpărat activul şi un foraj de apă termală. Şi asta e cauza că m-am îndreptat să cresc peştii şi nu altceva" a spus Ioan Crişan, crescător de peşti.
Ferma piscicolă a fost cândva o fabrică de cânepă, pe care Ioan Crişan, un fost electronist, a cumpărat-o şi a transformat-o în afacere de succes. Primii peşti i-a adus dintr-o crescătorie din Ungaria. A pariat pe somnul african, pentru că e o specie puţin pretenţioasă, nu are oase şi nici solzi.
"Diferenţa dintre cel indigen şi cel african este nesemnificativă. Din contră, cel african, fiind crescut în condiţii controlate, consider că este mai bun, mai propice pentru consumul uman" a mai spus Ioan Crişan, crescător de peşti.
100 de tone de peşte produce crescătoria de lângă Arad. Somnul african este o apariţie nouă în acvacultura românească. Din cele 18.000 de tone de peşte produse anual în România, păstrăvii, crapul şi carasul domină piaţa. Un kilogram de somn african se vinde cu 16 lei.
"Este un peşte foarte bun, este preferat de majoritatea clienţilor noştri. Are o carne mai dulce, are foarte puţine oase, doar şira spinării" a declarat Raul Popa, bucătar.
În crescătorie, un singur peşte poate ajunge la 15 kilograme, dar în sălbăticie îşi triplează greutatea.
Somnul african este vândut, deocamdată, mai mult în vestul ţării. Producătorul arădean îl exportă însă şi în Bulgaria.