Experiment Observator. Cât de des spun românii "Mulţumesc"
Stresaţi şi mereu pe fugă, oamenii uită să mai spună "mulţumesc" în faţa unor gesturi simple. Un cuvânt care îmbunătăţeşte calitatea vieţii, după cum arată studiile. Cu toate aceste, mulţi dintre noi uităm să-l pronunţăm. O dovedeşte şi un experiment făcut de reporterii Observator.
De Redactia Observator la 11.01.2019, 22:14Stresaţi şi mereu pe fugă, oamenii uită să mai spună "mulţumesc" în faţa unor gesturi simple. Un cuvânt care îmbunătăţeşte calitatea vieţii, după cum arată studiile. Cu toate aceste, mulţi dintre noi uităm să-l pronunţăm. O dovedeşte şi un experiment făcut de reporterii Observator de ziua internaţională a cuvântului "mulţumesc"!
Suntem în faţa unui restaurant din Bucureşti. La ora prânzului, zeci de persoane intră să-şi ia de mâncare. Afară, reporterii Observator le deschid uşa pentru a vedea dacă în faţa unui gest simplu, răspund cu banalul... "Mulţumesc".
Trec două ore şi tragem concluziile.
În faţa unei femei, oamenii au simţit nevoia de a mulţumi de mai multe ori decât în faţa unui bărbat. Iată explicaţiile specialiştilor.
KEREN ROSNER, psiholog: Oamenii au considerat că este ceva ce li se cuvine, nu au considerat că este un gest pe care l-aţi făcut din bunăvoinţă. În cazul unei domnişoare, au avut reacţie pentru că este femeie, pentru că arată bine şi emoţia este faţă de persoană, nu faţă de gest.
Este ziua internaţională a cuvântului "Mulţumesc". Un motiv în plus ca oamenii să fie mai... politicoşi. De altfel, studiile arată că cei care îşi exprimă gratitudinea spunând mulţumesc celor din jur, sunt mai fericiţi şi au o sănătate mai bună.
Expresia "Îţi mulţumesc" a fost menţionată pentru prima dată în 1586, într-un dicţionar francez, iar de atunci, a devenit una dintre cele mai populare de pe planetă.