O fetiță de 12 ani, din Iași, a adus pe lume gemeni la Maternitatea 'Cuza Vodă'. Unul dintre copii nu a supraviețuit
Caz uluitor la Maternitatea 'Cuza Vodă' din Iași. O fetiță în vârstă de numai 12 ani a adus pe lume gemeni, însă unul dintre copii nu a supraviețuit.
De Redactia Observator la 27.02.2018, 11:55Caz uluitor la Maternitatea 'Cuza Vodă' din Iași. O fetiță în vârstă de numai 12 ani a adus pe lume gemeni, însă unul dintre copii nu a supraviețuit.
Prof. dr. Maria Stamatin, șefa Secției de Neonatologie a maternității din Iași a vorbit despre cazurile neobișnuite cu care s-a întâlnit de-a lungul carierei, dar și despre un caz recent.
O fetiță de doar 12 ani, care a adus pe lume gemeni, a ajuns la maternitatea din Iași în luna noiembrie.
La vârsta la care alte fetițe se joacă cu păpușile și învață pentru școală, copila din Iași a adus pe lume doi copii.
- O tânără de doar 20 de ani din Vrancea, diagnosticată cu o formă agresivă de cancer ne cere ajutorul!
- Închisoare cu executare pentru un bărbat din Iași care a găsit un portofel cu carduri și o hârtie cu coduri PIN
- Un nou ciclon mediteranean loveşte România! Meteorologii anunţă fenomene periculoase în weekend
Din nefericire, unul dintre ei nu a putut fi salvat.
"În primul rând, aș vrea să înțeleagă că sarcinile nu pot fi întâmplătoare. Pe timpuri așa era, puteai să rămâi însărcinată întâmplător. Din păcate, este lipsă de educație în școli. Acest lucru nu se întâmplă și te trezești cu fetițe care nasc, fetițe care trebuie să se joace cu păpușile, la 12-13 ani. Avem astfel de cazuri. Acum am o fetiță, care a născut prin noiembrie, doi copii, din păcate pe unul dintre ei l-am pierdut. Al doilea, în 3-4 luni, din noiembrie până acum, a ajuns la o greutate de 1,1 kg. O să avem mult de lucru cu el. Ne întrebăm ce se va întâmpla cu acest copil când va fi luat în familie. Cu siguranță va fi luat de mama acestei fetițe, dar nu este același lucru. Copiii trebuie să vină pe lume la timpul lor. Este important că acest lucru să fie știut și de doamnele de peste 35 de ani, care se ocupă mai mult de carieră acum. Nu toți copiii obținuți prin fertilizare în vitro sunt copii care se nasc la termen. În general, sunt copii născuți prematur, cu o serie de patologii, dar fiecare își cunoaște interesul. Cu toate acestea, copiii trebuie să vină pe lume la timp. Copiii nu trebuie să vină la întâmplare, trebuie să vină într-un timp în care mamele sunt pregătite să-i îngrijească", a declarat prof. dr. Maria Stamatin pentru jurnaliștii BZI.ro.
Șefa secției de Neonatologie a maternității din Iași a făcut referire și la un alt fenomen îngrijorător, respectiv operația de cezariană.
Tot mai multe femei recurg la această metodă de naștere pentru a evita durerile.
"Le-aș recomanda mamelor nașterea naturală, chiar dacă nașterea prin cezariană nu implică dureri. Se poate natural și fără dureri, cu o analgezie la naștere. Cezariana trebuie folosită atunci când este cu adevărat nevoie. Indicele de cezariană a ajuns, în acest moment, în unele unități la 90%. În unitățile de stat, acest indice a ajuns la 50%-60%. Din acest procent, doar 20% au indicație de cezariană, restul sunt cezariene la cerere. Este greu să refuzi, să spui că nu vrei să faci o cezariană", a susținut prof. dr. Maria Stamatin.