FOCAR de pseudopestă aviară, identificat de autorităţi. Unde a apărut infestarea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti a confirmat suspiciunea de pseudopestă aviară identificată joi, 2 martie, într-o gospodărie privată din comuna Slava Cercheză, a declarat luni, pentru AGERPRES, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Mitică Tuchilă.
De Redactia Observator la 06.03.2017, 10:14Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti a confirmat suspiciunea de pseudopestă aviară identificată joi, 2 martie, într-o gospodărie privată din comuna Slava Cercheză, a declarat luni, pentru AGERPRES, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Mitică Tuchilă.
În gospodăria privată din comuna Slava Cercheză, 20 de găini dintr-un efectiv total de 60 de păsări au murit săptămână trecută.
Potrivit deciziei Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor întrunit săptămâna trecută, celelalte 40 de păsări au fost sacrificate pentru prevenirea răspândirii focarului.
"Măsurile aplicate în cazurile de pseudopestă aviară sunt identice cu cele aplicate în focarele de gripă aviară", a precizat Mitică Tuchilă.
Medicii veterinari verifică zilele acestea modul în care a fost respectat planul de vaccinare pentru pseudopesta aviară pus în practică până la sfârşitul anului trecut.
Reprezentanţii DSVSA vor trece la vaccinarea complementară dacă vor constata cazuri în care proprietarii păsărilor domestice au refuzat vaccinarea efectivelor sau nu erau la domicilii în momentul imunizării populaţiilor de păsări.
Pseudopesta aviară este o boală contagioasă cauzată de un virus care afectează majoritatea păsărilor de curte, de crescătorie sau sălbatice.
Boala apare după o incubaţie de până la 10 zile şi evoluează în maximum cinci zile, păsările fiind afectate de tulburării digestive, nervoase şi respiratorii.