Food delivery, la îndemâna oricui
Serviciile de food delivery au cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimii ani, amplificată în prezent şi de pandemia de coronavirus. Cu lacătele pe afaceri, antreprenorii din piața de restaurante s-au văzut nevoiți să-și regândească modelul de business și au văzut în șansa oferită de serviciile de food delivery o gură de aer.
De Redactia Observator la 29.12.2021, 14:27Perioada de lockdown, care a început în martie 2020, a lovit brusc piața de restaurante și le-a obligat să accepte una dintre cele mai rapide și ieftine variante de a supraviețui: aceea de a se lista pe platformele de pe care se comandă mâncare la domiciliu. Astfel a luat amploare fenomenul de Food Delivery în România.
Acum, specialiștii cred că piața de food delivery din România are toate premisele să-și continue trendul ascendent și să depășească orice așteptări, asta în condițiile în care în anul care a trecut a crescut deja de 4 ori față de 2019. Dezvoltarea serviciilor de food delivery prin aplicații și site-uri sunt foarte ușor de folosit și la îndemâna oricui.
Nu e nimic mai simplu să îți comanzi mâncare pe o aplicație dedicată. Este suficient să deschizi platforma adaptată atât pentru smartphone cât și pentru laptop, să alegi un restaurant cu livrare în zona ta și să selectezi ce-ți face poftă. În doar câteva minute poți alege între mai multe feluri de ciorbe, paste, burgeri sau salate doar filtrând rezultatele căutării ca să îți creezi meniul după bunul plac. Tu alegi dacă vrei un prânz ”ca la mama acasă”, ori dacă vrei să experimentezi câte ceva din bucătăriile internaționale. Apoi faci plata online, în aplicație, ori direct curierului, când ajunge cu livrarea la ușa ta. Simplu, la îndemână, deloc costisitor și eficient.
De remarcat este faptul că restaurantele au fost receptive la nevoile clienților și au venit cu noutăți în meniurile lor, adaptate în special cererii de preparate destinate meselor în familie. Dacă în anii trecuți era greu de imaginat că românii vor renunța vreodată la comenzile de pizza de la birou sau chiar de acasă, acum marile orașe sunt împânzite de livratori pe trotinete și biciclete care duc în spate rucsaci plini cu preparate cât mai diverse.
La un calcul simplu putem observa că, de multe ori, costurile de livrare sunt infinit mai mici comparativ cu timpul pe care îl pierzi în bucătarie că să prepari mese variate în fiecare zi. Ca să nu mai vorbim de cei mai puțin pricepuți la bucătărie și pe care nicio pandemie nu-i poate transforma peste noapte în ”chefi”.