Foşti colegi şi personalităţi din lumea artistică îl plâng pe “Bică” Sebastian Papaiani: Alexandru Arşinel: “Chiar nu mai resist”, George Ivaşcu: “Comedia în România a devenit foarte tristă”
Actorul Sebastian Papaiani, în vârstă de 80 de ani, a murit. Decesul acestuia a venit la doar o zi după cel al lui Ioan Gyuri Pascu.
De Redactia Observator la 27.09.2016, 11:50Actorul Sebastian Papaiani, în vârstă de 80 de ani, a murit. Decesul acestuia a venit la doar o zi după cel al lui Ioan Gyuri Pascu.
Artişti şi actori români s-au arătat îndureraţi pentru trecerea în nefiinţă a celor doi. Alexandru Arşinel s-a arătat devastat, spunând că nu mai rezistă. La rândul său, actorul George Ivaşcu a spus despre Sebastian Papaiani că a fost un om care punea pasiune în tot ceea ce făcea şi că odată cu moartea lui, dar şi a actorului Gyuri Pascu, ”comedia în România a devenit foarte tristă”.
Alexandru Arşinel: "Chiar nu mai rezist"
Alexandru Arşinel, devastat la vestea morţii lui Sebastian Papaiani, a declarat pentru News.ro că dacă şi Bică a murit, nu mai rezistă, ia un calmant.
Alexandru Arşinel a declarat pentru agenţia de presă News.ro că, după Ioan Gyuri Pascu, nu mai rezistă să vadă cum ”se duce” şi Sebastian Papaiani. ”E adevărat? Chiar nu mai rezist. Ieri Gyuri, azi, dacă şi Bică... caut un calmant. Este prea mult”, au fost cuvintele actorului, care nu a mai putut continua conversaţia telefonică..
Florin Zamfirescu, despre Sebastian Papaiani: "Era un mare actor, dublat de un om de o generozitate ieşită din comun"
Actorul Florin Zamfirescu a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că Sebastian Papaiani, care a încetat din viaţă, marţi, la vârsta de 80 de ani, era ”un mare actor, dublat de un om de o generozitate ieşită din comun”.
Florin Zamfirescu a precizat că actorul a murit în locuinţa sa, iar trupul neînsufleţit va fi depus la Teatrul Odeon în dimineaţa zilei în care va fi înmormântat.
”Întâi şi întâi, era un mare actor, dublat de un om de o generozitate ieşită din comun. Nu cred că Papaiani s-a certat vreodată cu cineva. În ultima perioadă era foarte, foarte trist, aproape că se rupsese de lume. În primul rând, pentru că era bolnav. În al doilea rând, pentru că se simţea uitat, lăsat de izbelişte de teatru, care l-a scos la pensie prematur şi nu l-a mai folosit. Şi asta nu s-a întâmplat ieri, când era bolnav, s-a întâmplat în anii 1990. El a fost invitat la Teatrul Bulandra, unde a avut un rol magistral în «Oblomov», în regia lui Tocilescu. Numai teatrul lui nu l-a folosit, Teatrul Odeon, nu a găsit de cuviinţă să îl folosească”, a spus Florin Zamfirescu.
El a povestit că Sebastian Papaiani se simţea ”nefolositor” şi a vorbit despre sumele mici încasate de actori din drepturile de autor.
”Se simţea nefolositor. L-am sunat acum vreo două luni şi m-am dat un admirator şi aproape că m-a repezit, nu m-a recunoscut. Şi după aia s-a întors iarăşi către problemele de teatru şi de faptul că a fost cumva dat la o parte, fără motiv. Nu există niciun motiv - Papaiani este o vedetă mare, un mare actor de film. Plus problemele pe care le avem toţi. Noi am format o asociaţie după CREDIDAM, care, din 1996, prelucrează drepturile actorilor şi am sesizat că le fură şi nu le împarte, drepturile de autor, drepturile conexe pentru difuzări”, a spus Zamfirescu.
”Am format UNART şi suntem membri. Nu reuşim să ne obţinem drepturile. CREDIDAM, care e singurul desemnat, singurul colector de sume, trimite către UNART ce vrea, într-o batjocură absolută. Ni se fură banii, iar Papaiani era membru şi în consiliul de conducere al UNART, până când a spus: «Mi-e scârbă. Să mă lupt pentru drepturile mele?». Un actor are o pensie foarte mică. Ăsta este unul din motivele pentru care Victor Rebengiuc a jucat foarte mult în ultima vreme, ca să îşi mai completeze pensia”, a adăugat Florin Zamfirescu, preşedintele UNART.
George Ivaşcu, despre Sebastian Papaiani: "Punea pasiune în tot ce făcea. Comedia în România a devenit foarte tristă"
Actorul George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a declarat pentru agenţia de presă News.ro că actorul Sebastian Papaiani, care a încetat din viaţă, marţi, la vârsta de 80 de ani, a fost un om care punea pasiune în tot ceea ce făcea şi că odată cu moartea lui, dar şi a actorului Gyuri Pascu, ”comedia în România a devenit foarte tristă”.
”Am avut şansa să debutez cu el în anii 1990, să mergem în turnee, să stau cu el în cameră şi să îmi povestească despre teatru. Era un om absolut... De un umor şi de o bunătate extraordinară, un om care punea multă pasiune în tot ceea ce făcea. Este tare pustiu. Comedia în România a devenit foarte tristă şi suferindă. Iată, întâi Gyuri şi acum nenea Bică. Este o comedie tristă”, a spus George Ivaşcu.
Actorul Sebastian Papaiani, în vârstă de 80 de ani, care în luna mai fusese internat la Spitalul Universitar de Urgenţă, în urma unui accident vascular cerebral, a încetat din viaţă.
Reprezentanţii UNITER au declarat pentru News.ro că familia a anunţat decesul actorului.
Actorul Sebastian Papaiani fusese internat în mai multe rânduri după ce în luna mai suferise un accident vascular cerebral.
Actorul împlinise 80 de ani în luna august. Ultimul său mesaj pe Facebook a fost în 27 august, când le-a mulţumit celor care i-au transmis urări de ziua sa, spunându-le că speră să îi revadă cât mai curând. Atunci, actorul a spus că este pentru prima dată când îşi petrece ziua de naştere într-un spital.
Actorul Sebastian Papaiani s-a născut la 25 august 1936, la Piteşti şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1960. În 1963 a debutat în comedia regizorului Geo Saizescu ”Un surâs în plină vară”, unde alături de tânăra actriţă Florina Luican se face remarcat atât de critici, cât şi de public. A devenit celebru pentru cinefili cu rolurile plutonier Căpşună din ”B.D”, Alecu din ”Asta seară dansăm în familie”, Păcală, Pompei din ”Toamna bobocilor” şi mai ales Ieremia din ”Toate panzele sus”.
Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc", cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și