Antena LIVE

Curs valutar

Cele mai frecvente probleme musculare ale persoanelor care fac sport şi cum se gestionează

Activităţile fizice, indiferent de intensitate, de la o simplă plimbare la ridicarea de greutăţi, yoga sau cardio, sunt extrem de benefice nu numai pentru a avea o greutate în limite normale, ci şi pentru o bună stare de spirit.

De la 12.12.2019, 17:31
WhatsApp
Galerie (4)
Cele mai frecvente probleme musculare ale persoanelor sportive Pexels

Activităţile fizice, indiferent de intensitate, de la o simplă plimbare la ridicarea de greutăţi, yoga sau cardio, sunt extrem de benefice nu numai pentru a avea o greutate în limite normale, ci şi pentru o bună stare de spirit. Multe studii recente, publicate în reviste medicale prestigioase, au arătat că sportul, sub orice formă, poate fi o bună metodă de a preveni instalarea unor tulburări precum depresia, fiind la fel de eficient ca şedinţele de psihoterapie şi unele medicamente antidepresive.

Totuşi, foarte multe persoane care practică un sport se pot confrunta cu diverse probleme musculare sau la nivelul ligamentelor. Specialiştii spun că, atunci când corpul indică faptul că suferă, prin intermediul unor simptome diverse (de la o simplă jenă la o durere sau ceva mai grav), trebuie să îl asculţi, să te opreşti din activitatea sportivă pe care o practici şi să vezi ce se întâmplă.

Multe persoane care fac sport sunt obişnuite cu durerea, iar un nivel mai ridicat al acesteia ar putea să nu le determine să se oprească. Însă medicii avertizează să-ţi asculţi corpul, iar, dacă ai ajuns totuşi în acest stadiu, să cauţi un ortoped bun Bucuresti sau în orice alt oraş locuieşti.

Probleme musculare

Sunt printre cele mai frecvente simptome care pot apărea în timpul activităţilor sportive, indiferent de tipul acestora, şi variază în funcţie de gravitate.

În această categorie intră febra musculară, care nu este o leziune, ci un simplu efect secundar apărut frecvent la reluarea activităţilor sportive după o pauză sau la schimbarea exerciţiilor fizice. Hidratarea şi repausul sunt cele mai bune metode pentru a scăpa de febra musculară.

Contractura sau crampa vizează câteva fascii musculare şi poate apărea în timpul activităţii sportive. În acest caz, trebuie să întrerupi şedinţa şi să aştepţi aproximativ trei zile pentru reluarea sportului respectiv. Activitatea fizică se reia la nivel mediu, neapărat începând cu exerciţii de încălzire.

Întinderea musculară implică şi o leziune şi apare atunci când muşchiul este suprasolicitat sau  chiar rupt. Poate apărea frecvent în zona gâtului, a umerilor, în partea de jos a spatelui, și în zona din spatele coapsei. Întinderea musculară este dureroasă și limitează mișcarea. Specialiștii recomandă o pauză de aproximativ zece zile în cazul acestei probleme musculare, precum și o vizită la medic, acesta cel mai în măsură să prescrie un tratament medicamentos, dacă este cazul.

Ruptura musculară poate fi parțială sau totală și este cea mai gravă leziune. Persoana respectivă nu își mai poate mișca partea afectată, iar durerea este foarte mare. În acest caz, în afară de tratamentul sau, după caz, intervenția chirurgicală necesară, activitatea sportivă trebuie oprită, în funcţie de gravitatea leziunii, până la câteva luni.

Tendinita

Reprezintă inflamarea unui tendon și apare în general după repetarea unei mișcări greșite sau din cauza unei poziții nepotrivite. La început, durerea este discretă, dar persoana respectivă poate ajunge să nu se mai poată mișca. Aproape orice tip de sport poate antrena producerea unei tendinite, de exemplu, în zona cotului la cei care practică tenisul sau a genunchiului la atleți, ori a rotulei pentru cicliști. Printre metodele de prevenție se numără o bună hidratare, exerciții de încălzire efectuate corect și o bună gestionare a perioadelor de pauză. Dacă apare, se recomandă o pauză de aproximativ două săptămâni și consultarea unui medic.

Fractura de oboseală

Numită și fractură de stres, poate apărea mai ales la picior, în zona bazinului și a vertebrelor. Aceasta nu este o fractură propriu-zisă, ci mai degrabă o fisură care de cele mai multe ori nici nu se remarcă la o radiografie. Metoda de detectare potrivită este scintigrafia. Durerea inițială este suportabilă, dar apoi se agravează până la imposibilitatea de a te mișca și poate apărea după o perioadă de antrenament intens. Se recomandă de obicei o pauză de circa trei luni în activitatea sportivă.

Entorsa

Este o leziune traumatică produsă în zona unei articulaţii, după o mişcare bruscă şi puternică. În acel moment, ligamentele se întind sau se rup. În funcţie de gravitate, entorsele pot necesita un repaus în activitatea sportivă de două până la şase săptămâni. Vizita la medic se impune şi în acest caz, pentru că, de cele mai multe ori, se va recomanda purtarea unor atele sau a altor dispozitive similare.

Sursa foto: Pexels.com

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
V-aţi încuraja copiii să lucreze încă din facultate?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar...
Fanatik.ro
Publicat 27.11.2024
Călin Georgescu, efectul moștenirii Caraman
spotmedia.ro
Publicat 27.11.2024
Liiceanu: S-ar putea ca Iohannis, care și-a bătut joc de noi ani de zile, să ne...
spotmedia.ro
Publicat 26.11.2024
Ce mașină conduce Călin Georgescu, candidatul care a strâns peste două...
Gandul
Publicat 27.11.2024
Val de atacuri homofobe împotriva Elenei Lasconi. Ce rol au mesajele de ură...
Adevărul
Publicat 27.11.2024
Fosta soție a lui CRBL, declarații total neașteptate după 6 luni de la...
A1
Publicat 27.11.2024
Horoscopul zilei de 28 noiembrie 2024. Leii fac o schimbare. Află ce se...
CaTine
Publicat 27.11.2024
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune...
spynews.ro
Publicat 27.11.2024
„Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”. O legendă a sportului din...
GSP
Publicat 27.11.2024
Ce secrete ascunde chipul lui Călin Georgescu! Adevărul, dezvăluit de...
Click.ro
Publicat 27.11.2024
Samsung avertizează utilizatorii iPhone și Android. De ce le sunt în pericol...
Useit
Publicat 27.11.2024
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi...
Redacţia.ro
Publicat 26.11.2024
Elena Lasconi, întrebată dacă va numi un premier de la PSD dacă ajunge...
libertatea.ro
Publicat 26.11.2024
Lana Del Rey a anunțat lansarea unui nou album, „The Right Person Will Stay”....
ZU
Publicat 27.11.2024
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Hello taste
Publicat 27.11.2024
5 sfaturi pentru gestionarea ADHD la copii
Deparinti
Publicat 27.11.2024
Cum arată Ungaria după 14 ani de suveranism, cu Viktor Orbán. Izolare,...
ziare.com
Publicat 27.11.2024
Mesajul emoționant pe care Pelin Akil l-a lăsat în mediul online după plecarea...
Happy
Publicat 26.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Tipul de pâine pe care îl consumi poate cauza acnee. Cum influențează...
Medicool
Publicat 27.11.2024