Dezastru ecologic pe râul Someşul Mic, din cauza gunoaielor aruncate de oameni
În România, Protecţia Mediului este un concept abstract pentru foarte mulţi oameni. Ţări vecine ne acuză că gunoaiele noastre sunt duse de râuri în apele lor.
De Alex Prunean la 19.07.2020, 15:25- Pe apă plutesc de toate: de la mobilier, până la haine, mâncare şi mult plastic.
- Mai mulţi voluntari au ieșit cu caiacele pe apă pentru a cartografia cele mai poluate zone.
Problema nu este de ieri, de azi, ci de ani de zile, dar, până acum, nimeni nu a găsit o soluție prin care să îi convingă pe oameni că locul deșeurilor este la coșul de gunoi.
Mai mulţi activişti de mediu din Cluj au făcut ieri un "inventar" al gunoaielor de pe Someș, unde au găsit un adevărat dezastru ecologic.
Pe râul Someșul Mic, la câțiva kilometri în amonte de Cluj-Napoca, pe mal, găsim munţi de gunoaie. Mai mulţi voluntari ies cu caiacele pe apă pentru a cartografia cele mai poluate zone.
Voluntarii vor vâsli pe o distanță de aproximativ 10 kilometri, până la Cluj-Napoca, prin zone inaccesibile de pe mal. Pe traseu, vor fotografia și identifica gunoaiele, iar, mai apoi, aceste informații vor ajunge la autoritățile locale.
Adrian Dohotaru – activist de mediu: Cred că este o chestie de obișnuință, este un obicei prost faptul că foarte mulți oameni, mai ales în zone rurale, dar nu numai, aruncă deșeurile în râu. Asta putea să meargă acum câteva sute de ani, când deșeurile erau biodegradabile, ceea ce nu mai este cazul acum.
Radu Mititean – Voluntar, Clubul de Cicloturism Napoca: Ce vedem, de exemplu, acele amestecuri de polistiren și peturi. Alea nici în 10... nici în 50 de ani nu se degradează, alea vor polua Someșul pe sute de ani, doar că vegetația le poate acoperi în timp. Nu le mai vedem, dar ele sunt acolo.
Şi pe apă, plutesc de toate. De la mobilier, până la haine, mâncare şi mult plastic.
Reporter: De ce să întâmplă asta?
Radu Mititean – Voluntar, Clubul de Cicloturism Napoca: Pentru că oamenii sunt ținuți departe de ape. Dacă am avea de-a lungul Someșului promenade, piste de biciclete, alei, dacă lumea ar fi cu fața spre ape, nu s-ar întâmpla acest fenomen. Așa au rezolvat și occidentalii această problemă. În mod natural nu îți vine să arunci unde sunt mulți ochi spre tine. De ce nu avem în fiecare dimineață grămezi de gunoi în Parcul Central din Cluj? Pentru că oamenii umblă prin parc. Așa ar fi și de-a lungul Someșului.
La ultima acțiune de ecologizare din zonă, în doar câteva ore, voluntarii şi reprezentanţi ai Apelor Române au strâns din râu peste 50 de metri cubi de deșeuri.