Iei ANTIBIOTICE? Iată ce ALIMENTE trebuie să eviţi
Nu mulţi ştiu, însă consumul anumitor alimente în combinaţie cu antibiotice poate perturba acţiunea medicamentelor. Cum este posibil aşa ceva? Ei bine, substanţele din anumite alimente sau băuturi modifica pH-ul gastrointestinal
De Redactia Observator la 31.03.2015, 12:46Nu mulţi ştiu, însă consumul anumitor alimente în combinaţie cu antibiotice poate perturba acţiunea medicamentelor. Cum este posibil aşa ceva? Ei bine, substanţele din anumite alimente sau băuturi modifica pH-ul gastrointestinal
Iată ce trebuie să eviţi atunci când te afli sub tratament cu antibiotic:
Grapefruit
Fructul interacționează cu peste 200 de medicamente, avertizează specialiștii. El perturbă acțiunea medicamentelor întrucât conține o substanță care interferează în procesul de detoxifiere a organismului.
Alimente acide
Băuturile acidulate, sucurile din citrice, ciocolată sau ketchup-ul pot afecta capacitatea organismului de a absorbi eficient antibioticele.
Sarea și laptele
Cu excepția iaurtului, care are rolul de a echilibra flora intestinală și de a proteja ficatul, laptele trebuie consumat cu moderație pe perioada tratamentului cu antibiotice, întrucât reduce absorbția substanțelor active din medicamente.
Alimente bogate în fibre
Cerealele integrale, fasolea, lintea și zmeura, de exemplu, încetinesc rata de absorbție a medicamentelor, dar pot agrava și diareea, în cazul în care stomacul a fost afectat de antibiotice.