Iți lași sau nu copilul la colindat? Află ce spune psihologul!
A trecut de mult vremea în care noi mergeam la colindat prin blocuri și adunam mulțime de dulciuri și puțini bănuți
De Redactia Observator la 24.12.2015, 16:47A trecut de mult vremea în care noi mergeam la colindat prin blocuri și adunam mulțime de dulciuri și puțini bănuți. Acum, că ești, la rândul tău, mamă te gândești poate că în prezent este prea periculos să mai lași copilul să umble cu colindul.
”M-aș întreba, mai degrabă, dacă mai vor copiii din ziua de azi să meargă la colindat? Ar lăsa ei tableta și telefonul pentru o seară în care să anunțe prin viu grai vestea nașterii Mântuitorului?”, se întreabă psihoterapeutul Lavinia Țânculescu. ”Dacă răspunsul ar fi «da», aș vedea în dorința lor un lucru bun și o oportunitate de a-i învăța să păstreze tradiția și să valorifice faptul că au o astfel de cultură”, răspunde specialistul.
Din această ocazie, copilul poate învăța multe, inclusiv grija pentru ceilalți. Sărbătoarea creștină a Nașterii Domnului ar trebui să ne deschidă sufletul către ”aproapele”. Și cine ar fi mai nimerit de colindat și de vizitat decât bătrânii cărora nu le deschide nimeni ușa? Ar fi bine să nu facă lucrul acesta mai ales pentru recompense materiale, ci pentru bucuria ce o pot oferi altora. Poți repeta cu ei câteva zile înainte, astfel încât să își ia în seriozitate rolul și să nu falseze repede un cântec pentru ca mai apoi să ceară bani. Bineînțeles, nu talentul muzical este pe primul loc, dar se va vedea dacă s-a pregătit și efortul lui va fi cu siguranță prețuit. Îl mai poți dota și cu o trăistuță și preveni că poate fi răsplătit și cu daruri poate mai puțin ”vânate”, cum ar fi mere, nuci sau covrigi. Nu câștigul material ar trebui să fie scopul acestei seri, ci ”experiența directă a responsabilității față de comunitate”, este de părere Lavinia Țânculescu, citată de libertateapentrufemei.ro.