Înaintea celui mai mare pelerinaj ortodox din România s-a declanşat alerta la Iaşi. Enoriaşii ar putea răspândi virusul pestei porcine
E alertă fără precedent la Iaşi, înaintea celui mai mare pelerinaj ortodox din România. Autorităţile se tem că sutele de mii de pelerini care se vor închina la moaştele Sfintei Parascheva vor aduce virusul pestei porcine din judeţele în care este epidemie.
De Redactia Observator la 26.09.2018, 21:56E alertă fără precedent la Iaşi, înaintea celui mai mare pelerinaj ortodox din România. Autorităţile se tem că sutele de mii de pelerini care se vor închina la moaştele Sfintei Parascheva vor aduce virusul pestei porcine din judeţele în care este epidemie.
Vestea că virusul poate ajunge la porţile Capitalei Moldovei le dă fiori autorităţilor din Iaşi. O întrebare fără răspuns adună şefi de instituţii în şedinţe de urgenţă.
Între unsprezece şi paisprezece octombrie, în oraş are loc cel mai mare pelerinaj ortodox din România. În fiecare an, pe 14 octombrie, strazile care duc spre Catedrala Mitropolitană sunt pline de sute de mii de oameni, care vin sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva. Organizatorii se asteapta ca, si in acest an, pelerinajul sa adune la Iaşi un numar impresionant de pelerini.
Pericolul vine dinspre judeţele vecine, unde încă sunt focare nestinse. Virusul ar putea trece uşor graniţele judeţului, pe hainele celor care călătoresc sau în bagajele în care aceştia ar putea transporta produse din carne contaminată.
Milioane de euro se cheltuiesc în fiecare an la Iaşi, în cele patru zile de pelerinaj. În târgurile amenajate special pentru acest eveniment se vând şi preparate tradiţionale din carne de porc. Inspectorii veterinari pun filtre la intrările în oraş şi la graniţa cu Republica Moldova. Alerta a ajuns şi la vârful bisericii.
Şi noi suntem atenţi când oferim alimente, aceste alimente sunt verificate, vin numai din surse foarte sigure, nu permitem sa li se ofere pelerinilor hrană decât din surse autorizate şi sigure, a spus Constantin Sturzu, purtător de cuvânt la Mitropoliei Moldovei și Bucovinei
În satele din jurul Iaşului, ţăranii au auzit doar la televizor de pericolul pestei. Sunt crescători de animale din tată în fiu şi se roagă ca virusul mortal să le ocolească satul.