Inamicul cotidian: stresul. Ce lucruri simple putem face pentru a-I limita efectele
Foarte multe dintre dezechilibrele de ordin psihic sunt cauzate sau amplificate de factorii de mediu. Specialiștii în psihologie spun că stresul, cauzat de lipsa unui stil de viață echilibat și sănătos, conduce la o serie de efecte care perturbă comportamentul alimentar, fapt ce generează un cerc vicios din care cu greu putem ieși.
De Redactia Observator la 25.08.2023, 17:03Cercetătorii au aflat că stresul conduce la creșterea producției de neuropeptide (precum grelina sau somatostatina) și de neurotransmițători (norepinefrina, dopamina, serotonina). Aceste substanțe secretate în exces afectează pofta de mâncare și au ca rezultat o tendință crescută de a consuma alimente bogate în grăsimi.
În acest context, Societatea Română de Medicina Stilului de Viață in parteneriat cu Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, organizeaza cel de-al doilea Congres Național cu participare internațională de Medicina Stilului de Viață. Evenimentul va avea loc în perioada 27-29 septembrie 2023 și se va desfășura în format online. Tema acestuia este una provocatoare: „Boli letale moderne: Abordăm simptomele sau cauzele?”.
Există însă și modalități de rezolvare a acestor probleme. Multiple studii au demonstrat cât de benefice sunt intervențiile de nutriție pentru managementul și tratarea depresiei. Specialistul Radu Baila, doctor certificat al programelor CHIP, dnalife®, specializat și certificat în Medicina Stilului de Viață, Medicina de Precizie dar și membru al Colegiului American de Medicina Stilului de Viață ne vorbește mai multe despre cum putem combate stresul prin modificarea stilului de viață.
Dr. Radu Baila subliniază faptul că alimentele vegetale pot ajuta la gestionarea stresului și la gestionarea altor afecțiuni psihologice. Spre exemplu o alimentație bogată în fibre promovează un profil microbian intestinal asociat cu o bună sănătate fizica și mentală.
Lipsa somnului generează stres
De asemenea există o relație reciprocă între stres și somn, se recomandă ca persoanele să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte. Factorii care deteriorează calitatea somnului sunt activitatea fizică, consumul de cofeină și expunerea la culoarea luminoasă nocturnă, respectiv lumina albastră, înainte de culcare.