Începe numărătoarea delfinilor din Marea Neagră
Începe numărătoarea delfinilor din Marea Neagră. Un grup de ecologişti din Constanţa a reuşit să înceapă, cu fonduri europene, un amplu proiect de monitorizare a acestor mamifere aflate în pericol.
De Redactia Observator la 26.02.2019, 17:14- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Începe numărătoarea delfinilor din Marea Neagră. Un grup de ecologişti din Constanţa a reuşit să înceapă, cu fonduri europene, un amplu proiect de monitorizare a acestor mamifere aflate în pericol. Timp de doi ani, specialişti din cinci state europene vor studia impactul pe care îl au asupra delfinilor activităţile desfăşurate în Marea Neagră, atât în larg, cât şi pe coastă. Conform studiilor în tot bazinul Mării Negre mare mai sunt doar 200 de mii de exemplare de delfini.
Numărul exact al delfinilor care trăiesc în Marea Neagră oscilează în jurul cifrei de 200 de mii, dar datele nu sunt exacte. Şi asta deoarece în zona Rusiei şi a Georgiei activităţile de monitorizare a mamiferelor sunt aproape imposibil de realizat.
Mihaela Cândea, director ONG: Rusia si Georgia nu le putem acopri. De ce Rusia e de inteles. Marea Neagra are acest specific si depindem de ratiuni de politice. Reusim sa acoperim cea mai mare parte si sa avem o imag cat mai aproape de adevar.
Migraţia delfinilor va fi monitorizată aerian. În acelaşi timp specialiştii vor urmări şi efectele pe care le au asupra mamiferelor diferitele activităţi desfăşurate în bazinul Mării Negre.
O parte importantă a proiectului iniţiat de ecologiştii constanţeni priveşte prevenirea capturării accidentale a delfinilor. Iniţiatorii proiectului au o soluţie şi anume montarea pe plasele de pescuit a unor dispozitive acustice care să îndepărteze mamiferele.
Potrivit cercetătorilor, în 1940 trăiau în Marea Neagră între 1,5 - 2 milioane de delfini, însă în 1965, din cauza industrializării dar şi a pescuitului, abia dacă mai erau 300.000. Numărul a continuat să scadă ajungând la 200 de mii de exemplare în 2014.