ÎNCEPE ŞCOALA! Care sunt NOUTĂŢILE noului an şcolar
Elevii se întorc la şcoală luni, pentru 35 de săptămâni de cursuri. Noul an şcolar aduce o serie de noutăţi, fie în ceea ce priveşte structura acestuia, examenele naţionale, dar şi privind noul statut al elevului.
De Redactia Observator la 11.09.2016, 10:59Elevii se întorc la şcoală luni, pentru 35 de săptămâni de cursuri. Noul an şcolar aduce o serie de noutăţi, fie în ceea ce priveşte structura acestuia, examenele naţionale, dar şi privind noul statut al elevului.
Anul şcolar 2016-2017 se structurează în două semestre: semestrul I, între 12 septembrie 2016 - 3 februarie 2017 şi semestrul al II-lea, între 13 februarie 2017 şi 16 iunie 2017. Astfel, semestrul I va avea 19 săptămâni, iar semestrul al doilea, 16 săptămâni. În total, elevii vor învăţa 169 de zile.
Ca noutate, cursurile pentru clasa a VIII-a şi a XII-a se vor încheia mai devreme. Astfel, elevii clasei a VIII-a vor termina cursurile în 9 iunie, iar cei de clasa a XII-a în 26 mai 2017.
Vacanţele elevilor sunt programate astfel:
- vacanţa de iarnă: 24 decembrie 2016 - 8 ianuarie 2017;
- vacanţă intersemestrială: 4 -12 februarie 2017;
- vacanţa de primăvară: 19 - 30 aprilie 2017;
- vacanţa de vară: 17 iunie - 10 septembrie 2017.
De asemenea, în săptămâna 29 octombrie - 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
O altă noutate a acestui an şcolar este posibilitatea dată unităţilor de învăţământ preuniversitar de a flexibiliza perioada programului naţional “Şcoala Altfel”, până acum existând o perioadă fixă, în luna aprilie. Şcolile vor putea opta pentru unul dintre următoarele intervale: 21 noiembrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal). Perioada programului "Şcoala altfel” nu trebuie să coincidă cu perioada în care se susţin tezele semestriale. Acestea vor avea loc la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.
Intervalul aferent programului "Şcoala altfel” nu va coincide cu perioada în care se susţin tezele semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, de regulă, în perioada vacanţei de primăvară.
În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri. Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare judeţene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei şcoli, zilele de 5 octombrie (Ziua internaţională a educaţiei), 5 iunie (Ziua învăţătorului) şi 1 iunie (Ziua copilului).
Noutăţi la examenele naţionale
Anul şcolar care începe luni va aduce şi două noutăţi la examenele naţionale.
Astfel, din acest an şcolar ponderea mediilor din clasele V-VIII, la admiterea la liceu va fi de 20 la sută, faţă de 25 la sută până acum, iar admiterea va fi făcută într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care vor fi analizate cazurile speciale. Admiterea în liceu se va finaliza, astfel, mult mai repede, în 28 iulie.
O altă noutate la examenele naţionale este că va fi eliminată prevederea conform căreia nota finală după contestaţii la bacalaureat şi la evaluarea naţională se modifică numai în cazul în care între nota iniţială şi cea de la contestaţie există o diferenţă mai mare de 0,5 puncte.
“În urma examenelor naţionale, am primit numeroase sesizări legate de acele 50 de sutimi care făceau posibilă sau nu admiterea unei contestaţii, ceea ce am considerat că este o nedreptate, cu atât mai mult cu cât mediile au o relevanţă pentru admiterea la liceu şi la facultate”, a explicat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.
Tot din acest an şcolar, elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor avea manuale gratuite.