INEDIT! Lucruri NEŞTIUTE despre AERUL CONDIŢIONAT
Răcirea locuinţelor a fost dintotdeauna o mare problemă! De exemplu, romanii reglau temperatura construind canale în zidurile caselor pentru circularea apei reci
De Redactia Observator la 26.08.2014, 14:02- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Răcirea locuinţelor a fost dintotdeauna o mare problemă! De exemplu, romanii reglau temperatura construind canale în zidurile caselor pentru circularea apei reci
Desigur, doar cei bogaţi aveau acces la această metodă. Într-o formă mai avansată, astfel de soluţii se regăsesc şi astăzi în lume.
Primele aparate de aer condiţionat destinate utilizării pe scară largă au fost concepute în 1902. Willis Carrier, un întreprinzător american, este autorul acestei invenţii. Compania lui producea soluţii de climatizare pentru mediul industrial.
Primul ventilator a fost construit în China, în timpul dinastiei Han. Inventatorul, Ding Huan, a conceput un ventilator format din şapte pale în lungime de trei metri cu acţionare manuală, folosit pentru răcirea aerului.
Termenul “aer condiţionat“ a fost inventat de către Stuart W. Cramer în 1906. El căuta o soluţie care să permită nu doar controlul temperaturii aerului, ci şi a umidităţii lui, de aici şi nevoia unui nou termen care să denumească acest proces.
Primul sistem de ventilaţie mecanic a fost folosit în Orientul Mijlociu şi India. Acesta era format dintr-o pală prinsă în tavan şi acţionată manual de către servitori printr-o fâşie de pânză. Cunoscut încă din secolul XVIII, sistemul a început să fie larg răspândit în India începând cu secolele XVIII-XIX, iar variante moderne, acţionate de electric, mai sunt întâlnite şi astăzi.
Primul ventilator de tavan a fost inventat de către inginerul german Philip Diehl, în 1882. El şi-a perfecţionat invenţia adăugându-i un mecanism de oscilare, dar şi o instalaţie de iluminat.
Alexander Sablukov, un militar rus, a inventat primul ventilator centrifugal. Invenţia, datând din 1832, a fost denumită “pompa de aer” şi a fost folosită în minele de cărbuni şi fabrici.
Freonul a fost inventat în 1928 de către Thomas Midgley, Jr.. Acesta înlocuia substanţele periculoase folosite până atunci pentru răcire: amoniac, dioxid de sulf etc. Totuşi, nici freonul nu este lipsit de pericole: poate cauza asfixierea (în cantităţi mari) şi are efecte negative asupra mediului, în prezent fiind din ce în ce mai puţin folosit.
Compania Packard este cea care a introdus pentru prima dată un sistem de aer condiţionat în maşinile pe care le producea. Acesta era opţional, costă 274 de dolari (echivalentul a peste 4.000 de dolari în zilele noastre), ocupa întreg portbagajul maşinii şi nu prea era eficient.