Antena LIVE

Curs valutar

Inima mică care bate pentru o lume mare: o echipă de tineri din Iași sunt în avangarda medicinei mondiale și se înscriu în campania „100 de tineri pentru Dezvoltarea României” a Fundației Dan Voiculescu

Când vine vorba de salvarea vieților, mărimea chiar contează—mai ales dacă vorbim despre cea mai mică inimă artificială din lume, creată de o echipă de tineri bio-ingineri din Iași. Echipa MAVIS Artificial Heart de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” a cucerit lumea medicală internațională și acum face parte și din campania națională „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

De la 20.11.2024, 16:08
WhatsApp

Imaginați-vă un dispozitiv de doar 4 centimetri care poate pompa 2 litri de sânge pe minut, oferind o șansă la viață nou-născuților cu insuficiență cardiacă. Această inimă artificială revoluționară este un miracol tehnologic și un simbol al speranței pentru miile de familii afectate anual de aceste probleme medicale. Controlabilă printr-o aplicație mobilă, inovația permite medicilor să ajusteze parametrii în timp real, deschizând noi orizonturi în tratamentul cardiologic pediatric.

Succesul echipei MAVIS nu s-a oprit la granițele țării. La competiția mondială Heart Hackathon 2024 din Utsunomiya, Japonia, acești tineri au reprezentat România cu mândrie, fiind singurii participanți dintr-o universitate de medicină și singurii români prezenți. Pentru al doilea an consecutiv, au câștigat trofeul „The Most Advanced Design”, concurând cu echipe de elită din țări precum SUA, Marea Britanie și Australia.

Recunoașterea națională a venit firesc. Incluși în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, tinerii ieșeni sunt acum parte dintr-o inițiativă care promovează cei mai străluciți tineri ai țării.

Dar ce îi motivează pe acești tineri să împingă limitele posibilului? Poate dorința de a schimba destine, de a transforma statistici sumbre în povești cu final fericit. În România, peste 3.500 de copii se nasc anual cu probleme cardiace congenitale. Pentru mulți dintre ei, opțiunile de tratament sunt limitate. Invenția echipei MAVIS aduce o rază de speranță, oferind o soluție viabilă și accesibilă.

Premiile și recunoașterile nu au întârziat să apară. De la „Inovația medicală a anului” la Romanian HealthCare Awards, până la Premiul de excelență la Gala Cercetării Românești, fiecare distincție subliniază impactul și potențialul uriaș al acestui proiect.

Deși mai este un drum de parcurs până când inima artificială va fi disponibilă în spitale—testările preclinice și pe animale fiind următorii pași—entuziasmul și dedicarea echipei MAVIS sunt molipsitoare. Ei revoluționează cardiologia pediatrică și repoziționează România pe harta inovației medicale mondiale.

Povestea lor este o inspirație și un reminder că tinerii români au capacitatea de a schimba lumea. Cu pasiune, creativitate și perseverență, acești studenți demonstrează că viitorul medicinei poate fi scris și în limba română.

Într-o lume în care știrile negative domină, astfel de realizări ne amintesc de potențialul imens pe care îl avem ca națiune. Faptul că Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a ales să susțină și să promoveze acești tineri este un pas important spre o societate care își valorifică și își încurajează talentele.

Poate că inima creată de echipa MAVIS este mică în dimensiuni, dar impactul ei—atât medical, cât și simbolic—este enorm. Și, cine știe, poate că într-o zi, datorită lor, fiecare copil născut cu probleme cardiace va avea șansa la o viață normală.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

fundatia dan voiculescu
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025