ISU a cumpărat 6 automacarale pentru intervenții speciale
Clădiri prăbuşite, inundaţii, alunecări de teren, incendii, accidente industriale ori salvări la înălţime, sunt doar câteva dintre situaţiile de urgenţă la care intervin mai tot timpul salvatori. Ca să-i ajute în misiuni, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a cumpărat 6 automacarale.
De Redactia Observator la 23.03.2019, 13:13Clădiri prăbuşite, inundaţii, alunecări de teren, incendii, accidente industriale ori salvări la înălţime, sunt doar câteva dintre situaţiile de urgenţă la care intervin mai tot timpul salvatori. Ca să-i ajute în misiuni, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a cumpărat 6 automacarale. Toate cu tehnologie nouă şi multe accesorii care pot face diferenţa între viaţă şi moarte.
Fiecare pompier din ţară a trecut cel puţin o dată printr-o situaţie în care un astfel de utilaj i-ar fi uşurat misiunea.
"Până acum se apela la sectorul privat, iar până venea o macara dura şi 12 ore. Şi stăteam şi două zile până să se găsească o macara disponibilă. Eu zic că de la alertă până la locul intervenţiei se vor face maxim patru ore, în funcţie şi de distanţă" - Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă
O astfel de automacara ar urma să fie folosită în 4 judeţe. Utilajele vor fi mutate în funcţie de cazurile urgente care apar.
"Vor fi amplasate în zone unde ştim rutele de acces pe unde pot să meargă. Sunt maşini care pot intra în zone greu accesibile şi cu care să acţionezi uşor acolo, faţă de o macara obişnuită" - Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă
"Automacaraua are un joystick prin radiocomandă astfel încât operatorul poate să vadă din orice unghi cum lucrează cu braţul automacaralei. Are şi un sistem deştept antirăsturnare" - Damian Mihai, adjunct IGSU
Vor fi doi pompieri pe tură, pe fiecare automacara. Cu toţii sunt instruiţi de firma care a produs întreaga tehnologie. În cel mult două luni, utilajele vor putea fi folosite în misiuni.
S-au cheltuit 35 de milioane de euro, din fonduri europene
O macara în macara, aşa o numesc constructorii, pentru că are două braţe în capătul cărora pot fi puse mai multe accesorii. Vorbim de cele pentru a ridica obiecte grele precum o cisternă răsturnată.
Există şi o targă şi un dispozitiv pentru salvarea de la înălţime. Macarau urcă până la o înălţime de 35 de metri, adică un bloc de 10 etaje.
Este o premieră pentru dotarea IGSU, care le-a achiziţionat cu fonduri europene, într-un proiect de aproximativ 35 de milioane de euro.
"Noi fugim după timp, pentru că IGSU este o instituţie puţin dotată în ultimii 25 de ani" - Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă
În dotarea salvatorilor vor mai intra peste 500 de autospeciale de stingere, maşini de descarcerare, buldoexcavatoare, maşini de intervenţie la incendiile de pădure, dar şi elicoptere.