Joburi online care aduc venituri consistente
Cine viseaza sa scape de sefi poate deveni liber profesionist sau freelancer. Companiile occidentale vaneaza specialisti din Romania din cele mai variate domenii - de la IT la jurnalism online. Cu o conditie: limba engleza trebuie stapanita foarte bine.
De Redactia Observator la 20.06.2013, 14:07La terasa, cu laptopul in fata, Roxana isi asteapta frappe-ul. Asa isi incepe ziua de munca, putin dupa ora 11:00. Dupa-amiaza isi face de obicei siesta, iar seara liciteaza online pentru diferite slujbe oferite de companii din strainatate. La 24 de ani, Roxana are o meserie la care viseaza sute de mii de romani, dar cariera sa online a avut inceputuri mai putin stralucitoare, acum cinci ani.
“Eram anul intai, am decis sa ma inscriu. Trebuia sa imi fac un cont, era gratuit si puteai sa aplici sa licitezi pentru proiecte pe platform. Prima mea slujba online a fost un proiect de scris articole pentru un client care platea foarte prost, gen un dolar pe articol”, povesteste Roxana.
In timp, sumele incasate au crescut proportional, de la mai putin de 100 de dolari pe luna la cifre de zeci ori mai mari. Acum, Roxana nu mai lucreaza. In schimb, angajeaza pentru astfel de proiecte tineri precum Ioana, o studenta de 22 de ani la Arhitectura: “Am fost foarte interesata, adica m-a motivat munca asta sa invat mai mult pentru ca eram platita exact pentru cat producea”.
Fosta meserie a Ioanei, in comert, presupunea munca de 10 ore pe zi pentru un salariu de 800 de lei pe luna. Dupa sase luni de jurnalism online, castiga 800 de dolari, muncind doar cinci ore pe zi. Iar noul stil de munca i-a cucerit pe tineri.
Si oferta pentru liber profesinistii romani este tot mai variata.
“Au joburi pentru oameni specializati in IT, programare, design dar incep sa creasca si ofertele pentru producere de continut, marketing sau zona administrativa. Plata pe ora se invarte in jurul sumei de 16 dolari”, spune Alina Munteanu, consultant la o platform de freelancing.
Adica de aproape sase ori mai mult decat salariul mediu al unui roman. Peste 10.000 de romani s-au inregistrat numai in primele trei luni ale anului 2013 pe o astfel de platforma.