Antena LIVE

Curs valutar

La 17 ani, un elev din România o ATACĂ DUR pe Ecaterina Andronescu: “Acest amendament este și mai IPOCRIT având în vedere că vine de la dumneaei”

De la 20.09.2016, 16:37
WhatsApp

La 17 ani, Alexandru Manda este elev în clasa a XI-a într-un liceu din Constanța. Ultima dată când a învățat într-o școală al cărui director a fost numit prin concurs a fost în primele clase primare.

“Intruziunea politică în sistemul de învățământ deja se simte ca o normalitate. Eu am intrat în școală în 2006. Generația mea nu a prins manageri profesioniști, a prins numai directori numiți politic”, spune tânărul care este astăzi președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Împreună cu Consiliul Național al Elevilor și cu Consiliul Național al Tineretului, aceasta se opune amendamentului introdus de Ecaterina Andronescu, care ar putea duce la amânarea concursurilor de directori de școli până în anul 2017. Inițiativa, spun elevii, nu este decât o altă lovitură dură dată educației din România.

Faptul că directorii sunt numiți politic îi face să nu se mai bată, așa cum ar trebui, cu autoritățile pentru binele școlilor lor, spune Alexandru Manda. „Este o dorință de menținere a statu-quo-ului, care ne dă niște directori numiți prin delegare la fiecare sfârșit de august de către inspectorul școlar general, fără niciun criteriu obiectiv. Avem directorul numit în fiecare an de inspectorul general, pe listă de la partid. În 90% din cazuri este un director agreat de autoritățile locale, care se află în grațiile primarului, ale majorității de consilieri locali. Și acest director, pentru că știe că nu e numit pe o perioadă de patru ani, nu își respectă întru totul obligația de a se asigura că bugetul unității de învățământ este făcut real, pe costurile reale, astfel încât să ceară suma reală de care are nevoie unitatea de învățământ pentru supraviețuire. Nu cere bani de la bugetul local și se ajunge să ceară mai mulți bani de la elevi pentru fondul școlii și fondul clasei”.

Tânărul amintește că, din 2008 până acum, Ecaterina Andronescu a fost în două rânduri ministru al educației. „A avut două ministeriate în care putea organiza concursurile. Dacă considera că nu e bună prevederea din lege privind concursurile pentru directori putea să o schimbe, având la dispoziție mijlocele democratice. Acest amendament este și mai ipocrit având în vedere că vine de la dumneaei”, crede Alexandru Manda.

Liceeanul spune că, în școlile românești, elevilor nu le este respectat dreptul la educație de calitate și gratuită. „Educația de calitate face diferența. Și apoi, degeaba avem dreptul la educație, dacă nu putem asigura condiții echitabile pentru toți elevii”, spune Alexandru Manda.

Președintele Asociației Elevilor din Constanța se pregătește să ajungă avocat. „Noi, ca organizație, avem o mare experiență în a forța prin legi autoritățile să își îndeplinească obligațiile. Am făcut o plângere penală pe numele primarului Radu Mazăre și, în urma acelei plângeri, a acceptat în final să acorde reducerea la transport local pentru elevi. Am dat în judecată Consiliul Județean Constanța și i-am obligat să acorde burse pentru elevi, obligație pe care o încălcau. Avem o decizie definitivă a Curții de Apel Constanța în care am învins în instanță ministerul Educației și i-am obligat să acorde manuale pentru elevii de a XI-a și a XII-a”.

Ecaterina Andronescu a introdus în Comisia de Învățământ din Senat un amendament prin care concursurile pentru directorii de școli se amână până în 2017. Proiectul de lege în care apare noul amendament și care a trecut de Camera Deputaților nu are însă nicio legătură cu managementul școlilor, acesta referindu-se la orientarea profesională a elevilor.

sursa: republica.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

social romania scoala elevi directori ecaterina andronescu
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025