Lista țărilor în care putem pleca în concediu, fără a intra în izolare la întoarcere, disponibilă din 15 iunie
Vremuri tulburi şi pentru planificarea unui concediu în străinătate. Pe lângă drum şi cazare, acum avem şi grija unor calcule pentru a vedea dacă ţara în care vrem să călătorim are o rată a infectărilor cu noul virus - mică. Şi nici aşa nu există certitudinea că vom scăpa de izolare la întoarcere. Singura variantă pentru un concediu fără stres pare a fi România, variantă pe care Guvernul o încurajează deschis.
De Redactia Observator la 12.06.2020, 21:39- Autoritățile ne încurajează să mergem în concediu pe litoralul românesc.
- România pot pleca fără emoții în țările unde sunt mai puțin de cinci infectări la un milion de locuitori.
Guvernul ne vrea turişti, dar la noi în ţară.
Ludovic Orban, premierul României: 80 la sută dintre români vor să îşi petreacă concediul în România. Recomandarea mea este şi din cauza epidemiei, dar şi pentru a da dovadă de susţinere pentru turismul autohton să îşi petreacă concediul în România.
Dacă dorim să plecăm în străinătate fără să stăm în izolare două săptămâni la revenirea în România, trebuie să ne alegem destinaţia dintr-o listă de ţări aprobată de Guvern. Adică ţări unde rata de îmbolnăviri este sub cini cazuri pe zi la un milion de locuitori. Standardul este mai înalt decât realitatea din ţara noastră: România are un coeficient peste opt îmbolnăviri la un milion de locuitori de la începutul lunii.
Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului: Persoanele care au stat mai mult de 14 zile cumulativ într-una dintre aceste ţări exceptate, vor fi exceptate de măsura carantinării şi izolării la domiciliu.
Problema este că putem pleca într-o "ţară verde" şi să ne trezim că, în timpul vacanţei, numărul de îmbolnăviri creşte, iar ţara ajunge pe lista roşie.
Ludovic Orban, premierul României: Această evaluare se face săptămânal.
Potrivit calculelor Observator, nu putem merge în vacanţă în Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda. Nu se încadrează nici Israel, Turcia, Polonia, Serbia, Portugalia, Irlanda sau Marea Britanie.
Vestea bună este că, pe lângă Bulgaria şi Grecia, avem "verde" să plecăm în Cipru, Ungaria, Austria, Elveţia, Germania, Malta, Croaţia şi Muntenegru. Încă incerte sunt concediile în Cehia şi Albania. Din nou, vom afla lista oficială pe ultima sută de metri.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Veţi putea afla lista pe 15 seara.
Tot atunci vor afla şi companiile aeriene. Care au nevoie de timp pentru a programa cursele. Şi abia apoi să fie rezervate biletele.
Lucian Bode, ministrul Transporturilor: În acest moment, măsura suspendării zborurilor pentru 14 zile, până la data de 15 iunie, este valabilă spre şi dinspre 12 state.
Obstacolele în calea unei vacanţe în străinătate nu se opresc aici. Şi ţările în care mergem au reguli pe care trebuie să le respectăm.
Până luni, toţi românii care ajung în Grecia, fie trebuie să aibă testul COVID făcut, fie li se va face aici. Vor fi cazaţi o noapte la hotel din banii Guvernului elen, după care vor aştepta rezultatele.
Dacă rezultatul este negativ, aceştia vor intra în izolare șapte zile, iar dacă rezultatul este pozitiv vor sta izolaţi 14 zile. Asta se va întâmpla până pe 15 iunie. Cu toate că nu avem nimic oficial, de la acea dată, cel mai probabil turiştii străini care ajung în Grecia vor fi testaţi aleatoriu.
În topul destinaţiilor preferate de români vara trecută au fost Bulgaria, Grecia şi Italia. Anul acesta, mulţi aleg să stea în ţară.
O tânără susține că "sincer, în această perioadă nu mi-am programat nicio vacanţă în străinătate şi nici în viitorul apropiat. Mi se pare puţin riscant", în timp ce un tânăr spune că "realist vorbind, eu nu văd nimic să se întâmple cum ar veni o plecare, o vacanţă, pentru un an de-acum".
Nici Comisia Europeană nu recomandă ridicarea totală a restricţiilor de călătorie până la data de 1 iulie.