Locuitori din județul Brașov, sufocați de gropi de gunoi ilegale
Nepăsarea oamenilor, indolenţa autorităţilor sau un cumul de factori? Oricare ar fi explicaţia, mai multe zone din judeţul Braşov se confruntă cu o problemă majoră: gropi de gunoi ilegale. Sunt practic depozite în care oamenii aruncă deşeurile unde apucă şi astfel, în timp, ajung să se formeze mormane. Problema a fost semnalată de un ONG de mediu.
De Redactia Observator la 24.10.2019, 11:34Nepăsarea oamenilor, indolenţa autorităţilor sau un cumul de factori? Oricare ar fi explicaţia, mai multe zone din judeţul Braşov se confruntă cu o problemă majoră: gropi de gunoi ilegale. Sunt practic depozite în care oamenii aruncă deşeurile unde apucă şi astfel, în timp, ajung să se formeze mormane. Problema a fost semnalată de un ONG de mediu.
Terenul de la marginea comunei Lisa e plin de deşeuri. De la gunoaie menajere până la resturi de la grajduri sau moloz.
Edilul comunei ştie situaţia şi are şi o explicaţie. Aici funcţiona în anii '90 o groapă de gunoi în adevăratul sens al cuvântului, iar oamenii încă nu s-au dezobişnuit.
După ce imagini dezolante au fost filmate şi postate pe internet de o asociaţie pentru protecţia mediului şi au stârnit valuri de reacţii, autorităţile locale au trimis muncitori să adune deşeurile.
De altfel, acelaşi ONG a semnalat în acelaşi mod o situaţie similară în comuna Şercaia, la 30 de kilometri distanţă. Aici, soluţia găsită de autorităţi a fost să astupe gunoiul cu pământ.
IONEL SPĂTARU, PREŞEDINTELE ASUM: La Şercaia vorbim de o locaţie executată de autoritatea locală, amenajată, în care depozitau de o perioadă bună de timp deşeurile menajere pe care le colectau de la populaţie.
CMS. ŞEF MIRCEA PARASCHIV, GARDA DE MEDIU BRAŞOV: La Şercaia s-au mai dat nişte sancţiuni în decursul acestui an. De asemenea, pe porţiunea Lisa au mai fost verificate nişte porţiuni de teren, urmează să verificăm măsurile care trebuiau luate în această zonă şi bineînţeles, conform legii vom aplica, dacă se impune, sancţiuni.
În comuna Şercaia, doar în ultimele şase luni, inspectorii de la Garda de Mediu Braşov au aplicat primăriei amenzi de până la 50.000 de lei.