Antena LIVE

150.000 de locuri de muncă în pericol, prin nedeschiderea restaurantelor de la 15 iunie

Cu ușile închise, dar cu datorii care cresc de la o zi la alta. De asta se plâng patronii restaurantelor, dezamăgiți că nici din 15 iunie nu pot să primească clienți. Doar cu terasele deschise la jumătate din capacitate nu o să reușească nici să-și mai plătească angajații, iar peste 150.000 de oameni s-ar putea trezi șomeri, în doar câteva zile. 

De la 11.06.2020, 23:25

Locurile puţine de pe terase creează deja probleme turiştilor care sunt în vacanţă. În următoarele două săptămâni, situaţia va fi şi mai dificilă, spun patronii de restaurante. 500.000 de oameni şi-au cumpărat pachete turistice pe litoral care includ mic-dejun, demipensiune sau all-inclusive. Misiunea hotelurilor pare aproape imposibilă. 

Mohammad Murad, președinte FPTR: De ce în Bulgaria se poate? Fără nicio restricție restaurante deschise ... Am zis noi nu vă putem oferi în România locuri la masă în interior și atunci orice persoană poate să înțeleagă. Care e diferența dintre 2 Mai și Albena? De ce acolo se poate și aici nu se poate? 

Linica Stan, președinte patronate Mangalia: Care-i diferenţa că în această unitate hotelieră intră 100 de turişti români, iar la Albena intră 100 de turişti români?

Managerii hotelurilor caută soluţii de avarie. 

Elena Oprea, manager hotel: Pentru micul dejun în continuare vom servi pe serii pe fiecare etaj în parte, iar prânzul și cina vom încerca să facem rezervări în prealabil. Cei care vin neanunțați vor trebui să se reorienteze.

În practică, puţini turişti vor putea mânca în acelaşi timp la terasa hotelului în care sunt cazaţi. 

În mod normal, pe această terasă din stațiunea Mamaia erau 35 de mese. Acum, numărul este mult mai mic, ajungând la 20. În același timp pot lua masa 80 de persoane, față de 150, așa cum erau obișnuiți angajații.

Suferă turiştii, suferă şi angajaţii din industrie. Amânarea cu încă două săptămâni a redeschiderii restaurantelor aduce un nou val de concedieri. Spre exemplu, în Capitală, un patron anunţă că urmează să dea afară jumătate din personal. 

Radu Dumitrescu, patron restaurant: Nu putem supraviețui, nu putem plăti nici chirii, nici oameni, nici furnizori, nici absolut nimic. Avem foarte multe cheltuieli, nu putem supraviețui doar cu 40% din locurile de pe terase deschise.

În Arad, unde este cea mai mare comunitate de italieni din România, restaurantele deținute de ei sunt în pragul falimentului. 

Salvo La Castro, chef restaurant: Noi am fost închiși, dar datoria a mers încontinuare, nu e că s-a blocat ceva. Prefer să închid, să trimit acasă toți angajații și să fac altceva. Nu pot. 

Un dezastru din punct de vedere economic, la nivelul întregii țări. Se estimează că după 15 iunie 40% dintre angajații din industria ospitalităţii ar putea rămâne șomeri. Aproximativ 150.000 de oameni.

Daniel Mischie, presedinte HORA: Fiecare zi de întârziere a redeschiderii va duce ca numărul de operatori care nu vor putea să redeschidă să crească.

Oficialii nu se lasă, spun că riscul de infectare e totuşi mare în restaurante şi localuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

restaurant terasa loc de munca angajat patron client
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024