Antena LIVE

Curs valutar

Cel mai bun Maître d'Hotel din Franţa, despre secretele unei mese pline de rafinament

Se pare că şervetul de bumbac, vesela de porţelan şi florile în vază pe masă nu sunt suficiente, mai ales dacă le aşezi la întâmplare. Cel mai bun Maître d'Hotel din Franţa ne arată totul despre arta servirii mesei.

De la 18.03.2019, 14:16
WhatsApp
Vezi și:

Se pare că şervetul de bumbac, vesela de porţelan şi florile în vază pe masă nu sunt suficiente, mai ales dacă le aşezi la întâmplare. Cel mai bun Maître d'Hotel din Franţa ne arată totul despre arta servirii mesei.

Monsieur Kevin este, cum ar spune francezii, creme de la creme în meseria lui. În 2015 el a primit cea mai înaltă distincţie posibilă în domeniul în care lucrează. În termeni pretenţioşi, în limba lui Beaudelaire, ar suna după cum urmează: Meilleur Ouvrier de France - Maitre d'hotel, du service et des arts de la table. Adică un fel de Oscar franţuzesc al meseriilor.

Când împărtăşeşti un moment la masă, smartphone-ul nu ar trebui folosit. Atlfel, puteai să comanzi pizza acasă. Momentele petrecute la masă ar trebui să fie un privilegiu şi nu neapărat pentru modul de servire sau pentru mâncare, ci pentru persoana cu care le împărtăşeşti - Kevin Chambenoit, Meilleur Ouvrier de France Maître d'hotel

Pe scurt, Monsieur Chambenoit este omul care ştie totul despre arta servirii mesei şi tipicurile gastronomiei. Iar când spunem totul, aşa este. Kevin este un fin cunoscator al rafinamentului. Jonglează cu gastronomia franţuzească şi cu oenologia. Iar eticheta de servire a mesei nu mai are niciun secret pentru el. Poate vorbi ore întregi despre asta. Iată spre exemplu câteva sfaturi valabile atunci când ne pregătim să avem musafiri la masă.

Pentru că vrei ca masa să arate bine, dacă e pătrată, aşezi farfuria în mijloc şi ai grijă să nu laşi amprente. Poţi lua ca reper degetul mare, pentru ca farfuria să se alinieze corect la margine. Şi trebuie să ai o simetrie, o linie. Deci tacâmurile trebuie să fie la acelaşi nivel cu marginea farfuriei. Şi o să am grijă ca furculiţa ta să se alinieze cu cuţitul meu - Kevin Chambenoit, Meilleur Ouvrier de France Maître d'hotel

Cuţitul ar trebui să stea cu marginea care taie în exterior. Îndepărtează agresivitatea.  Atunci când tăiem carnea, fie ducem furculiţa aşa la gură, cu bucata de carne, fie tai şi apoi cu furculiţa în mâna dreapta iei bucata de carne - Kevin Chambenoit, Meilleur Ouvrier de France Maître d'hotel

Kevin a venit în România să ofere consultanţă personalului unui restaurant din Bucureşti. Şi nu ne referim la poziţionarea farfuriilor aici. Nu doar la asta. Căci, spune el, ceea ce face ca un restaurant să devină o experienţă plăcută pentru client şi deci o afacere profitabilă pentru patroni, începe cu atitudinea.

L'art de la table, sau mai pe româneşte spus, arta mesei, s-a dezvoltat pe vremea regilor Ludovic al IV-lea, Ludovic al XV-lea şi al XVI-lea, chiar dacă la baza conceptului au stat italienii. De fapt, Ecaterina de Medici a adus din Italia prima furculiţă, la un banchet.

Primele restaurante în Franţa au fost deschise în secolul al XIX-lea de către bucătarii personali ai nobilimii. Mai exact, după Revoluţia Franceză. Unele dintre restaurante mai rezistă şi astăzi.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

franta masa restaurant servire
Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vreo dietă promovată de influenceri?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și