Majorarea pensiilor și dublarea alocațiilor, sub semnul întrebării
Guvernul nu ne dă niciun motiv de distracţie. Nici acum nu ştie exact dacă va majora pensiile şi dacă va dubla alocaţiile pentru copii. Ce ştie sigur e că nu sunt bani. Pe de altă parte, agenţiile de rating atrag atenţia că o creştere din pix ar putea dezechilibra grav bugetul de stat. Bugetele personale sunt deja afectate de criză şi orice leu în plus ar conta pentru cei mai mulţi dintre noi.
De Andra Mitu la 08.06.2020, 22:03- Pentru dublarea alocațiilor pentru copii ar fi nevoie de circa șase miliarde de lei.
- Majorarea pensiilor s-ar putea face cu doar 10%, în loc de 40%.
Peste cinci milioane de vârstnici aşteptă mărirea pensiilor cu 40 la sută, din toamnă.
Însă o majorare a pensiilor cu mai mult de 10 procente este periculoasă pentru economie, spun economiştii.
Adrian Măniuţiu, economist: Ar putea echivala cu un faliment de țară. Nu e sustenabilă. Vrem pensii mai mari, trebuie să ni le permitem. Trebuie să generăm un flux de numerar, de venituri sustenabil care să permită plata pensiilor și în viitor, altfel băgăm banii într-un sac fără fund.
La fel de incertă este şi dublarea alocaţiilor pentru copii.
Peste trei milioane şi jumătate de copii ar urma să beneficieze de legea adoptată în Parlament. Documentul prevede creşterea alocaţiilor de la 150 la 300 de lei pentru copiii între 2 şi 18 ani şi de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani şi pentru cei cu handicap. De la teorie la practică e cale lungă, mai ales că ministrul Finanţelor a spus că nu sunt bani la buget.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: În Parlamentul României au fost dublate alocațiile fără să aibă sursă de finanţare. Vedem dacă putem să amânăm această dublare pentru viitor.
Adrian Benţa, analist economic: În această dispută politică sunt implicați copiii noștri. Această dispută pe seama alocațiilor nu ar trebui să aibă în spate raționamentul că peste câteva luni au loc alegerile, ci să aibă raționamentul că acei bani trebuie alocați dezvoltării copiilor și susținerii învățământului.
Dincolo de disputele politice, oamenii aşteaptă decizii clare.
Efortul bugetar pentru dublarea alocaţiilor depăşeşte șase miliarde de lei, iar pentru majorarea pensiilor cu zece procente, Executivul ar mai avea nevoie de încă 7 miliarde de lei.