MESAJUL activisteI turce Nalan Oral, după ce a fost pusă în libertate: "Vă mulţumesc foarte mult pentru solidaritate"
Activista turcă Nalan Oral a fost eliberată, ea scriind pe Facebook mesaje de mulţumire pentru cei care au susţinut-o. Ea a mulţumit şi în limba turcă celor care au luptat pentru ca ea să-şi recapete libertatea.
De Redactia Observator la 25.07.2017, 21:54- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Activista turcă Nalan Oral a fost eliberată, ea scriind pe Facebook mesaje de mulţumire pentru cei care au susţinut-o. Ea a mulţumit şi în limba turcă celor care au luptat pentru ca ea să-şi recapete libertatea.
"Vă mulţumesc foarte mult pentru solidaritate. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi luptat pentru ca eu să îmi recapăt libertatea şi vă îmbrăţişez", a scris ea într-un mesaj adresat în primul rând susţinătorilor ei din Belgia, unde are statut de refugiat.
Ea a avut şi un mesaj în limba turcă.
Ea a fost pusă în libertate, marţi, la două săptămâni de la reţinerea sa de către Poliţia de Frontieră deşi avea statut de refugiat în Belgia, instanţa supremă luând act de faptul că procurorii şi-au retras contestaţia la decizia magistraţilor Curţii de Apel Timişoara de revocare a măsurii arestării provizorii în vederea extrădării.
Avocatul acesteia a afirmat că astfel Ministerul Public recunoaşte o greşeală a Poliţiei de Frontieră, în timp ce Interpol a retras alerta roşie cu privire la Nalan Oral, acest caz fiind singular.
După proces, avocatul acesteia, Alin Speriusi Vlad, a arătat că decizia este una normală şi înţeleaptă, iar Ministerul Public recunoaşte astfel greşeala făcută de Poliţia de Frontieră.
Întrebat ce aşteaptă de la celălat proces, de extrădare efectivă care urmează să se judece la Curtea de Apel Timişoara în 31 iulie, apărătorul lui Nalan Oral a arătat că, în mod normal, acest proces ar trebui să înceteze ca urmare a retragerii cererii Parchetului General. El a mai criticat Interpol, care a fost nevoit să retragă alerta roşie în cazul Nalan, acesta fiind singurul caz de acest fel de până acum.
"Interpol a retras alerta roşie, mandatul din baza de date, nu datorită unei erori tehnice, ci datorită unei analize juridice comunicată biroului Interpol din România, care a comunicat atât Curţii de Apel Timişoara, cât şi Parchetului. În aceeaşi zi, Curtea de Apel Timişoara a stabilit din oficiu un termen şi a remediat situaţia. Din datele pe care noi le avem, Interpol până acum nu a cenzurat niciun mandat internaţional de arestare. Cazul lui Nalan este singular”, a mai precizat Speriusi Vlad.
Curtea de Apel Timişoara a decis, joi, punerea în libertate a activistei turce Oral Nalan.
Oral Nalan, în vârstă de 38 de ani, a fost reţinută pe 8 iulie, când venea din Ungaria şi se îndrepta spre Bulgaria, împreună cu fiica sa în vârstă de 10 ani şi cu un grup de prieteni. Vameşii români au constatat că pe numele femeii există un mandat Interpol de arestare, emis la cererea Turciei, care a condamnat-o la 30 de ani de închisoare pentru terorism.
Potrivit presei din Belgia, unde au avut loc manifestaţii de susţinere pentru Oral Nalan, activista, care studiază la o facultate de informatică din Bruxelles şi ar urma să primească cetăţenie belgiană anul viitor, este acuzată de apartenenţă la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).
Avocaţii activistei au atras atenţia că Poliţia de Frontieră română a confundat actul prezentat de Oral Nalan la graniţă cu un paşaport şi nu a luat în calcul statutul de refugiat.
Curtea de Apel Timişoara a dispus, după reţinere, arestarea preventivă a lui Oral Nalan pentru pe perioadă de 30 de zile, iar între timp România a demarat procedurile de extrădare.
În semn de protest, Oral Nalan a făcut greva foamei în primele zile după reţinere.
Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, s-a declarat surprins şi întristat că presa o numeşte ”activistă” pe Oral Nalan.
”Am fost surprinşi şi întristaţi să vedem că presa spune că această individă este o activistă, pentru că ea a fost condamnată de o instanţă din Turcia şi nu are nicio legătură cu tentativa de lovitură de stat sau ceva asemănător. Este cu totul altă problemă. Ea este acuzată că face parte dintr-o grupare teroristă de extremă-stânga”, a precizat ambasadorul într-o conferinţă de presă susţinută la Ambasada Turciei la Bucureşti.
Sursa: News.ro