3 metode sănătoase de preparare a măncărurilor: la abur, la cuptor, la gratar
Dacă ești adeptul mâncărurilor cât mai sănătoase, dar vrei să te bucuri și de o aromă intensă și un gust delicios, prepararea alimentelor la aburi, la cuptor sau la grătar poate fi cea mai bună variantă. Iată tot ce trebuie să știi despre fiecare metodă în parte!
De Redactia Observator la 14.11.2019, 16:43Dacă ești adeptul mâncărurilor cât mai sănătoase, dar vrei să te bucuri și de o aromă intensă și un gust delicios, prepararea alimentelor la aburi, la cuptor sau la grătar poate fi cea mai bună variantă. Iată tot ce trebuie să știi despre fiecare metodă în parte!
Alimentele preparate la aburi își păstrează toate valorile nutriționale
Mâncărurile preparate la abur sunt cele mai sănătoase și pot fi consumate la orice masă din zi de către întreaga familie. Rețete vei găsi foarte multe, asta în cazul în care nu știi chiar tu câteva. Alimentele preparate termic la abur își păstrează toate calitățile nutriționale, toate vitaminele și mineralele. Mâncărurile sunt mai aromate, ingredientele ăși mențin culoarea naturală, iar textura acestora nu este moale și lipicioasă ci, dimpotrivă, devine ușor crocantă. Pentru a putea pregăti o masă gustoasă, vei avea însă nevoie de anumite vase speciale precum cele din aceste fotografii. Mâncarea preparată la abur poate fi consumată de toți membrii familiei tale, de la cei mai mici, până la cei mai în vârstă. Motivul? Legumele preparate termic la abur nu se deshidratează și nu pierd prin sucuri acei nutrienți valoroși de care organismul nostru are nevoie. În al doilea rând, timpul de preparare este mai scurt, iar vitaminele, fiind expuse mai puțin la la temperaturi ridicate, nu se distrug. Totul rămâne intact. Așadar, nu e de mirare că toți specialiștii în nutriție, dar și medicii recomandă prepararea termică la abur inclusiv a alimentelor pe care le oferi bebelușilor când începi diversificarea. Și persoanele care suferă de anumite afecțiuni gastrice, cardiace, boli hepatice și de nutriție pot introduce mâncarea la abur în dieta zilnică. În acest mod, pot fi preparate legumele, fructele, anumite tipuri de carne dar orezul.
Mâncarea pregătită la cuptor, gustoasă și sănătoasă
Știm cu toții că mâncărurile preparate la cuptor sunt absolut delicioase, prind o aromă mai intensă, specifică, iar preparatul în sine devine o încântare pentru papilele gustative. Există câteva sfaturi pe care ar fi bine să le urmezi atunci când pregătești o friptură la cuptor: În primul rând, folosește un ulei cu un punct de ardere ridicat, care rezistă la temperaturi de peste 180 de grade Celsius precum uleiul de palmier. În al doilea rând, dacă acoperi tava cu folie de aluminiu, ai grijă ca aceasta să nu intre în contact cu preparatul culinar deoarece folia este periculoasă pentru sănătate. În al treilea rând, evită să rumenești foarte tare cărnurile căci arsura este toxică pentru organism. Dacă vrei să prepari o mâncare la cuptor, dar și la abur în același timp, poți folosi vasul de iena.
Ți-e poftă de un grătar? Iată cum să prepari corect carnea și legumele
Potrivit studiilor efectuate de-a lungul timpului și specialiștilor în domeniul nutriței, carnea și legumele pe care le prepari la grătar nu trebuie să se rumenească prea tare și nu trebuie să prindă gust de fum. Motivul? Arsura și fumul eliberează toxine periculoase pentru sănătate. Însă, dacă ții cont de acest aspect și pregătești alimentele corect, ele vor deveni una dintre cele mai importante surse de minerale, vitamine și nutrienți de care organismul tău are nevoie. Pentru a evita orice risc, recomandat este să cumperi un grătar electric, care funcționează fără ulei, care nu lipește și nu arde mâncarea.
Sursa foto: Pixabay