Mina de grafit de la Cătălinu, acoperită de buruieni şi distrusă de trecerea timpului. Cei 800 de oameni care au lucrat acolo au rămas doar cu amintirile
Cândva bijuteria României, acum ruine cât vezi cu ochii - așa arată cea mai mare mină de grafit din țara noastră.
De Redactia Observator la 10.10.2021, 08:11- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Situată la câteva sute metri de Peștera Muierilor din comuna Baia de Fier, județul Gorj, mina a fost catalogată nerentabilă, iar activitatea a fost închisă în anul 1994.
Odată bijuteria României, acum au rămas doar amintirile
Cei care au lucrat acolo se uită cu nostalgie la clădirile năpădite de buruieni și distruse de trecerea timpului.
Ion Matea, fost muncitor: Produceam în jur de 1000 de tone de grafit pe lună, grafit pe care îl livram și îl trimiteam la beneficiari.
E povestea minei de la Cătălinu, din Gorj, deschisă în 1967, închisă în 1994. Grafitul scos de aici era folosit în construcția bateriilor, a aparatelor electrice sau a aliajelor superioare. 40 de mii de tone de grafit erau trimise în toată ţara, în fiecare an.
Ion Matea, fost muncitor: Beneficiari erau foarte mulți. Principalii erau metalurgia și siderurgia. Reșița, Galați, Câmpia Turzii, majoritatea industriei avea nevoie. Se folosea mult în chimie și ceramică.
După ce s-a pus lacătul pe mină, s-a furat tot ce s-a putut. Nici şinele de cale ferată n-au rămas întregi. Iar cei 800 de oameni care au muncit aici au rămas numai cu amintirile.
Ion Matea, fost muncitor: Am lucrat atâția ani, iar dintr-o dată s-a închis totul. Aproape că evit să mai trec pe aici. Când știu ce era aici, forfotă de oameni, pe trei schimburi și acum e pustiu totul.
Mina e în administrarea Ministerului Economiei şi a Societăţii Naţionale a Sării. Acum autorităţile promit că mina va fi redeschisă. 200 de oameni şi-ar putea găsi de lucru aici.
Cristian Miu, director Salrom sucursala Vâlcea: Noi avem în derulare un studiu de fezabilitate din care va reieși ca metodă de exploatare și preparare. Totul va fi tratat în acest studiu. Trebuie să fie dus la capăt pentru a vedea ce vom face pe viitor.
Din grafit se obţine grafenul, un material mai puternic decât oţelul, dar mai uşor decât o foaie de hârtie. E folosit inclusiv în construcţia de panouri solare, iar preţul pentru o tonă de grafen poate ajunge şi la 200 de mii de euro.