Moaștele Sfintei Parascheva. Cum se va desfășura pelerinajul de la Iași, în condiții de pandemie Covid-19
În fiecare an, zeci de mii de credincioși sunt așteptați la Iași în luna octombrie, pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinajul din 2020 nu va fi anulat, pe fondul pandemiei de coronavirus, însă va avea parte de reguli și măsuri speciale pentru a se evita aglomerația în jurul lăcașului de cult.
De Cornel Preda la 05.10.2020, 18:39- Sfanta Parascheva 2020. Programul pelerinajului de la Iasi
- Moastele Sf. Parascheva de la Iasi. Cum se va desfasura pelerinajul in 2020
Autoritățile spun că vor fi luate măsuri speciale pentru a se evita aglomerația în jurul lăcașului de cult.
Cum se va desfășura pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva din Iași, în 2020
Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, perioada în care racla va rămâne aşezată în baldachinul din curtea Mitropoliei va fi extinsă la o săptămână, urmând a fi create culoare speciale pentru pelerini.
„Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie.
Va exista un culoar de acces către sfintele moaşte care să asigure păstrarea distanţării fizice. După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaşte, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Vor fi puse la dispoziţia pelerinilor măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces şi pe parcursul rândului”, se arată în comunicatul reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Măsuri de protecție la moaștele Sfintei Parascheva
Pelerinii vor fi întâmpinați de-a lungul traseului cu dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini, iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioşii vor trece şi peste covoraşe dezinfectante.
Totodată, fiecare credincios va primi un pachet ambalat şi oferit în condiţii stricte de igienă care va conţine câte o iconiţă, un acatist al Sfintei Parascheva şi o sticluţă de aghiasmă.
Intrarea şi ieşirea din Catedrala Mitropolitană se vor face pe culoare diferite şi create astfel încât să se poată respecta regula distanţării fizice.
Sfânta Liturghie va avea loc pe 14 octombrie şi va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.
În acest an nu vor fi aduse nici din ţară, nici din străinătate alte sfinte moaşte sau relicve sfinte.
Cum poți merge în pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva din Iași
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt scoase din incinta catedralei şi apoi sunt depuse într-un baldachin amenajat în curtea lăcaşului de cult.
Primarul Iașiului, Mihai Chirica, atrage atenția că pericolul răspândirii coronavirusului este ridicat și că primăria nu va asigura condiții speciale ca în anii trecuți celor care vin în pelerinaj, încercând chiar să descurajeze oamenii să călătorească la Iași.
„Noi nu asigurăm locuri de parcare pentru autocare. Deci nu veniţi pentru că va fi foarte greu să găsiţi locuri de parcare. Nu închidem circulaţia. Nu vă hazardaţi, pentru că nu asigurăm condiţii ca în anii precedenţi”, a subliniat primarul Mihai Chirica.
El a spus că rândul pelerinilor care se va forma pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane „va fi construit în aşa manieră încât să nu intre în contact cu nicio curte”.
„Vom asigura împreună cu Mitropolia materiale dezinfectante. Vom avea voluntari care vor trece pe la fiecare pelerin pentru a se dezinfecta. Vor fi montate corturi epidemiologice din 300 în 300 de metri, acolo vor primi apă şi hrană. Nu va mai fi nici masa pelerinilor de după slujba de pe 14 octombrie. Slujba se va desfăşura într-un perimetru închis şi nu vor fi decât 500 de scaune puse la dispoziţie de primărie. Facem apel la ieşeni să nu se îmbulzească în această perioadă spre Catedrala Mitropolitană. Să le dăm voie celor din afara Iaşiului, pentru că noi avem ocazia să ne ducem la sfântă şi în alte momente ale anului”, a precizat primarul Mihai Chirica.
Primarul a mai spus că el nu poate îngrădi circulația oamenilor, însă Primăria se va organiza „doar într-o manieră preventivă”. „Noi nu încurajăm să fie sărutată racla, pentru că nu sunt condiţii fireşti de desfăşurare a unei sărbători religioase”, a mai spus Chirica.
Sărbătorile Iașiului, anunlate din cauza coronavirus
În fiecare an, în preajma pelerinajului Sfintei Cuvioase Parascheva, primăria organiza și „Sărbătorile Iașiului”, eveniment ca va fi anulat în 2020.
„Nu vom face 'Sărbătorile Iaşiului', adică nu va fi concert, nu va fi foc de artificii, nu va fi sărbătoarea vinului, nu va fi târgul meşteşugarilor, nu se vor organiza acte de comerţ nici pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nici în alte zone din oraş. Indiferent unde vor veni cererile, nu vor fi nici târguri, nici jocuri pentru copii. Asta pentru că s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de infectări", a declarat primarul Mihai Chirica.
Sfaturi pentru pelerinii de la moaștele Sfintei Prascheva
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a îndemnat la precauţie pe timpul pelerinajului, pe care nu îl încurajează, dar pentru care se pregătește.
Întrebat ce sfat le dă celor care vin în pelerinaj la Iaşi în această perioadă, ministrul Sănătăţii a spus că este importantă purtarea măştii, respectarea distanţării fizice şi evitarea locurilor aglomerate.
„Dăm aceleaşi sfaturi pe care le dăm de la începutul acestei pandemii. Portul măştii, distanţare, dezinfectant şi, în acelaşi timp, să ne dăm seama că mergem în locuri aglomerate. Evităm acele locuri în măsura în care putem să păstrăm nişte precauţii”, a spus Tătaru.
Cine a fost Sfânta Cuvioasa Parascheva, pe care o sărbătorim pe 14 octombrie
Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei.
Parascheva a trăit în prima jumătate a secolului al 11-lea și s-a născut în Epivat (Boiados în zilele noastre), în Tracia, pe țărmul Mării Marmara.
Sfânta Parascheva a avut părinți bogați și credincioși, iar la vârsta de zece ani a răspuns strigătului dumnezeiesc și și-a schimbat hainele cu îmbrăcămintea unui cerșetor.
Și-a părăsit părinții pentru Hristos înainte să împlinească 20 de ani și a mers la Constantinopol, unde s-a bucurat de învățătura unor călugări.
De foarte tânără a intrat într-o mănăstire închinată Maicii Domnului din Ieracleea Pontului. Petrecând cinci ani în acea mănăstire, după multă rugăciune a reuşit să plece la Ierusalim, căci dorea foarte mult să vadă Mormântul Domnului şi să calce pe urmele Mântuitorului Hristos.
De la Ierusalim a mers în Valea Iordanului, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani într-o mică aşezare de călugăriţe pustnice.
Nevoinţele Sfintei Parascheva erau multe şi grele: "ca băutură întrebuinţa apa de izvor, şi de aceasta foarte puţină; trebuinţa aşternutului o împlinea cu o rogojină, iar îmbrăcămintea era o haină şi aceasta foarte zdrenţăroasă, cântarea pe buze neîncetată, lacrimile de-a pururea; peste toate acestea înflorea dragostea, iar vârful bunătăţilor, care este smerita cugetare, le cuprindea pe toate acestea" (vol. "Vieţile Sfinţilor").
Înainte de a trece la cele veşnice, a plecat de la mănăstirea de călugăriţe din pustiul Iordanului şi s-a reîntors în ţara sa, aici s-a nevoit doi ani în Biserica Sfinţilor Apostoli, până în clipa în care a plecat din această lume.
A fost înmormântată aproape de malul mării. Mai târziu, în urma unor minuni la mormântul ei, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost aflate întregi în pământ şi s-au pus în biserica din satul Epivat, spre cinstire şi închinare. Aici au stat sfintele ei moaşte aproape 175 de ani.
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost aşezate în Biserica Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi, ctitoria domnitorului, în 13 iunie 1641. Au rămas aici până în anul 1884, când au început lucrările de restaurare a lăcaşului, din acest motiv fiind mutate în paraclisul mănăstirii. În seara zilei de 26 decembrie 1888, după slujba Vecerniei, a izbucnit un incendiu care s-a extins la catafalcul pe care era aşezată racla, arzând mocnit toată noaptea. A doua zi s-a constatat că cinstitele moaşte au rămas neatinse, deşi totul era scrum în jur. Ridicate din mormanul de jar, moaştele Cuvioasei au fost adăpostite provizoriu în altarul paraclisului de la Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi şi strămutate în noua Catedrală mitropolitană, care a fost sfinţită la 23 aprilie 1887.
Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Atunci s-a stabilit şi ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia.