Modificare aberantă în Legea Educaţiei, la început de an şcolar. "Este absurd, s-a creat un precedent periculos"
Modificare absurdă în Legea Educaţiei, cu doar câteva zile înainte de începerea noului an şcolar 2018 - 2019. Brusc, învăţătorii de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale nu mai sunt calificaţi să predea copiilor de la clasele pregătitoare şi I – IV Limba şi literatura română.
De Redactia Observator la 10.09.2018, 08:57- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Modificare absurdă în Legea Educaţiei, prin Ordonanţă de Guvern, cu doar câteva zile înainte de începerea noului an şcolar 2018 - 2019. Brusc, învăţătorii de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale nu mai sunt calificaţi să predea copiilor de la clasele pregătitoare şi I – IV Limba şi literatura română.
Drept urmare, astăzi, nemulţumiţi de intrarea în vigoare a OUG 9/2018, învăţătorii de la Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timişoara, cu predare în limba germană, încep anul şcolar în grevă japoneză.
În OUG nr. 9/2018 din 23 august privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei, la punctul 17 este prevăzut că „În învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.”
Din cauza prevederilor acestei ordonanţe, învăţătorii de la şcoala primară a Liceului theoretic ”Nikolaus Lenau” din Timişoara au anunţat că intră în grevă japoneză.
„Şcoala primară Nikolaus Lenau din Timişoara (cu predare în limba germană maternă) este în greva japoneză. Protestăm împotriva ordonanţei care ne interzice să mai predam disciplina Limba română la clasele pregătitoare şi I – IV, pe motivul că n-am fi calificaţi (fals) şi pentru că nu avem rezultate satisfăcătoare la această disciplină la examene sau teste naţionale (de asemenea fals).
Efectele acestei ordonanţe intră în contradicţie cu predarea integrată şi pun în pericol confortul şcolarilor mici printr-o expunere nejustificată la persoane de referinţă fără calificare şi experienţă în predarea citit – scrisului prin metode specifice perioadei preşcolare (clasa pregătitoare) şi şcolare mici (7 – 11 ani)”, transmit profesorii învăţători ai Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timişoara, potrivit News.ro.
Unul dintre profesorii învăţători de la această şcoală, Astrid Gavriliu a explicat, într-o postare pe Facebook, că unii dintre dascălii care predau în învăţământul primar cu predare în limbile minorităţilor naţionale au calificare să predea şi materiile limba engleză sau educaţie fizică.
„Nu numai că e absurd ce se întâmplă, dar s-a creat un precedent periculos, care poate conduce la desfiinţarea secţiilor cu predare în limba maternă, prin înlocuirea profesorilor pentru învăţământul primar cu profesori de gimnaziu. Unii dintre noi avem calificarea să predăm şi engleză, şi educaţie fizică, nu doar germană şi română. Dacă acum am ieşi din secţia germană şi am preda la secţia română, brusc am fi calificaţi. Pe de altă parte, un profesor de limba si literatura română poate fi profesor pentru invatamantul primar”, explică Atrid Gavriliu, profesor învăţător la Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timişoara.
Astăzi, învățătorii de la școala primară „Lenau” vor fi în grevă japoneză, iar marți, 11 septembrie, vor să boicoteze ordonanța, cu ajutorul părinților celor mici.
La Lenau sunt afectați 31 de institutori și profesori pentru învățământul primar. Uniunea Pedagogilor Maghiari din România a cerut deja public revocarea ordonanței.