Antena LIVE

Curs valutar

4 moduri de a-ți petrece timpul liber creativ – cum să-ți recapeți energia pozitivă

Trăim într-o lume competitivă în care timpul liber a devenit foarte prețios, pentru că, de foarte multe ori, prins între problemele de la serviciu, facturi și treburile casnice, el lipsește cu desăvârșire.

De la 31.03.2020, 18:02
WhatsApp
4 moduri de a-ți petrece timpul liber creativ Shutterstock

Trăim într-o lume competitivă în care timpul liber a devenit foarte prețios, pentru că, de foarte multe ori, prins între problemele de la serviciu, facturi și treburile casnice, el lipsește cu desăvârșire. Totuși, organismul tău are nevoie și de relaxare, ca să-ți poți recăpăta energia pozitivă și să faci față situațiilor viitoare.

A sta pe canapea și a te uita la televizor de dimineață până seara poate fi o formă de a te destinde, în sensul că îți dă senzația de bine, că nu faci nimic. Și totuși, poți fi mai creativ și mai constructiv de atât, iar în cele ce urmează descoperi câteva moduri prin care poți acționa, concret, în acest sens.

Relaxează-te într-un mod constructiv

Cu siguranță există anumite lucruri care îți fac o plăcere deosebită și de care ai vrea să te bucuri mai mult. Hobby-urile sunt parte a personalității tale și este important să le acorzi importanță, chiar dacă la prima vedere pare imposibil. Unele dintre motivele principale care te pot împiedica să le pui în practică sunt lipsa timpului și resursele financiare insuficiente. Dacă simți, însă, că acumulezi nemulțumire și că inclusiv relațiile cu cei dragi sunt afectate de starea ta de spirit, atunci e cazul să iei măsuri. 

De pildă, dacă îți place să călătorești și nu poți să-ți iei vacanță și nici nu ai un buget care să-ți permită să ajungi în locurile în care îți dorești, asigură-te că ai un colț al tău în casă în care să nu te deranjeze nimeni, delectează-te cu o bere sau cu un whisky, după preferințe, și bucură-te de tururile virtuale pe care ți le oferă majoritatea muzeelor mari din lume. Lasă-te purtat de imagini și de sunet și detașează-te de grijile cotidiene.

Reutilizează obiectele inutile din casă

O altă variantă de a-ți petrece constructiv timpul liber este să dai o nouă utilitate obiectelor din casă, acelora pe care le-ai abandonat prin sertare și dulapuri. De exemplu, poți deveni propriul designer, dând o nouă față bluzelor, pantalonilor și tricourilor vechi. Indiferent că alegi să le atașezi o dantelă la mâneci sau la guler, să le pui strasuri colorate cu ajutorul unui pistol de lipit la cald ori că pur și simplu scurtezi o rochie lungă și îi faci franjuri, ai libertatea de a-ți folosi imaginația după cum dorești și să creezi propriile modele de haine. 

Totodată, din plastice, dopuri sau șnururi poți realiza o mulțime de jucării sau obiecte decorative. De pildă, un capac din aluminiu de la o sticlă de bere poate deveni recipientul ideal pentru o lumânare homemade. Pentru aceasta, vei avea nevoie de ceară topită, un fitil, un clește de rufe, ca să poți fixa fitilul în centru și de plante aromatice sau uleiuri. Apoi, orice fular vechi ori pereche de mănuși poate deveni hăinuță pentru ghivecele cu florile tale preferate sau cana din care îți savurezi cafeaua.

Transformă resturile alimentare în mâncăruri delicioase

Nu trebuie să ai prea multă experiență în bucătărie ca să fii creativ în ceea ce privește preparatele pe care le pui pe masă și, mai mult decât atât, să nu ai niciodată senzația că risipești mâncarea. Cel mai bun exemplu în acest sens este pâinea veche. Dincolo de faptul că poți să o înmoi și să o dai la vrăbii sau să faci crutoane, o poți transforma într-un mic dejun delicios. Nu trebuie decât să înmoi feliile de pâine în lapte cu zahăr și vanilie, să le dai prin ou bătut și să le prăjești în puțin ulei. Apoi, adaugi frișcă, fructe de pădure, nuci, cremă de ciocolată și ce îți mai dorești, după preferințe.

Totodată, dacă ți-au rămas resturi de la o masă organizată în familie, nu uita că din friptura de pui, curcan, porc sau vită, poți face salate gustoase, doar tăind carnea în bucățele ori fâșii, trecând-o prin tigaie cu un pic de unt și amestecând-o cu rucola, baby spanac sau untișor. Poți adăuga și un pic de sos de rodie sau lămâie. De asemenea, cozonacul poate fi folosit ca bază pentru alte prăjituri, cum ar fi un tort cu diverse creme sau frișcă.

Socializează cât mai mult

Studiile psihologice au demonstrat că socializarea implică dezvoltarea a trei procese cognitive majore: capacitatea de percepție, abilitatea de a învăța și de a găsi o permanentă motivație pentru a merge mai departe, indiferent de situațiile cărora trebuie să le faci față. Primul proces se referă la faptul că atunci când intri în contact cu ceilalți, primul lucru pe care îl faci ca să poți construi o relație comunicațională cu ei este să observi comportamentul, să-i înțelegi și să reacționezi la ceea ce ei spun sau fac. Apoi, din interacțiunea cu cei din jur, înveți sa privești problemele din alt unghi, să te cunoști mai bine și să te adaptezi mai ușor schimbărilor. Totodată, socializarea te ajută să fii activ, să-ți exprimi propriile idei cu argumente și să te simți motivat. 

Chiar și atunci când nu ai suficient de mult timp liber pentru a te întâlni fizic cu oamenii la care ții, încearcă să fii creativ și să găsești o cale de a interacționa cu ei. Folosește rețelele de socializare și alte moduri de a transmite mesaje video si audio personalizate. Desigur, emoția nu este la fel ca atunci când ești față în față cu oamenii, dar simplul fapt că menții legătura cu ei te ajută să-ți recapeți energia pozitivă de care ai nevoie pentru a face față provocărilor din plan personal și profesional. O altă variantă este să te înscrii la diverse cursuri de dans, pictură, teatru și să faci lucrurile care îți plac cel mai mult alături de oameni care împărtășesc aceleași valori ca tine. Nu uita nici de acțiunile de voluntariat, în urma cărora vei avea nu numai satisfacția de a face un bine semenilor tăi sau comunității, ci și de a cunoaște oameni noi, fiecare cu povestea lui, din care poți învăța și tu o mulțime de lucruri. 

Călătoriile virtuale, reutilizarea obiectelor vechi din casă, transformarea resturilor alimentare în preparate delicioase ori găsirea unor modalități de a socializa cât mai mult, toate sunt câteva variante de a-ți petrece timpul liber creativ. Reține că este esențial să-ți menții energia pozitivă, chiar și atunci când pare imposibil, pentru că mintea și corpul tău au nevoie, în permanență, de stimuli pentru a putea face față provocărilor de zi cu zi, multe dintre ele total neașteptate și nu neapărat plăcute.

Sursa foto: Shutterstock

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
V-aţi încuraja copiii să lucreze încă din facultate?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Prețul uriaș cu care a fost scos la vânzare un apartament de 51 mp din Cluj:...
Fanatik.ro
Publicat 26.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Câte grame de CARNE trebuie să mâncăm pe săptămână. Care este cantitatea...
Gandul
Publicat 26.11.2024
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl...
Adevărul
Publicat 26.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 27 noiembrie 2024. Capricornii muncesc din greu pentru ceea ce...
CaTine
Publicat 26.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Reacția Danei Budeanu, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi...
Redacţia.ro
Publicat 26.11.2024
Călin Georgescu, mesaj pentru Elena Lasconi. I-a pus o întrebare: „De ce...
libertatea.ro
Publicat 26.11.2024
Robbie Williams a dezvăluit că moartea Reginei Elisabeta a II-a l-a făcut să...
ZU
Publicat 26.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Câte fructe și legume trebuie să mănânce copiii pe zi în funcție de...
Deparinti
Publicat 26.11.2024
Un colonel american anunță realitatea dramatică determinată de Putin: Ucraina...
ziare.com
Publicat 26.11.2024
Mesajul emoționant pe care Pelin Akil l-a lăsat în mediul online după plecarea...
Happy
Publicat 26.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de...
Medicool
Publicat 26.11.2024