3 moduri inedite în care copiii pot explora arta
Implicarea copiilor în domeniul artei este asociată cu dezvoltarea abilităților lor fizice, cognitive și emoționale. Studiile efectuate au demonstrat faptul că activitățile artistice efectuate devreme în copilărie contribuie la creșterea capacității mentale a micuților.
De Redactia Observator la 04.06.2019, 16:50Implicarea copiilor în domeniul artei este asociată cu dezvoltarea abilităților lor fizice, cognitive și emoționale. Studiile efectuate au demonstrat faptul că activitățile artistice efectuate devreme în copilărie contribuie la creșterea capacității mentale a micuților, le îmbunătățește motivația, concentrarea, stima și încrederea în sine.
Primul beneficiu al desenului constă în dezvoltarea creativității și a imaginației, după care survin și avantajele fizice, copilul antrenându-și abilitățile motorii fine sau coordonarea mână-ochi. În plan emoțional, cei mici învață să își stăpânească mai bine sentimentele și să folosească emoțiile în mod constructiv.
Arta îi ajută să se exprime liber și să își dezvolte vocabularul învățând culorile atunci când folosesc creioane colorate. În mod sigur, beneficiile sunt imense, însă copii trebuie să fie îndemnați să exploreze artă. Iată trei moduri inedite prin care poți face acest lucru:
Pictura unui portret cu ajutorul creioanelor colorate
Creioanele colorate sunt ideale pentru a-i ajuta pe cei mici să își definească personalitatea, să creeze și să descopere lumea din jur. Pentru cei mai curioși artiști, acestea sunt instrumentele preferate încă de când reușesc să descopere cărțile de colorat și să țină în mână diferite obiecte.
Chiar dacă la început totul pare fără sens, în imaginația lor, cei mici trăiesc experiențe inedite. Atunci când cresc, le poți pune la dispoziție portrete predefinite pe care să le coloreze în nuanțele preferate. Ajută-i să învețe cum să se încadreze în liniile trasate și să facă diferența între zonele feței.
Mai târziu, vor înțelege și desena rapid o ușoară înfățișare a unui personaj de poveste sau o imagine pe care o preferă. Exersarea capacității copiilor de a aborda teme complexe, cum este cea a unui portret, contribuie la fixarea cunoștințelor însușite anterior și pregătirea pentru activitățile următoare.
Crearea unui suport colorat pentru creioane
Din punct de vedere fiziologic, creierul uman este alcătuit din emisfera stângă și cea dreaptă. Prima dintre acestea este responsabilă de gândirea logică și de procesele de analiză, în timp ce a doua, emisfera dreaptă, este utilizată pentru intuiție, creativitate și percepții emoționale. Așadar, este esențial să stimulezi copiii către activități diverse, care să le dezvolte ambele emisfere.
Copiilor le place în mod natural să deseneze, să picteze sau să realizeze lucrări de modelat. Creioanele colorate reprezintă arsenalul lor de lucru pentru o perioadă destul de lungă de timp, motiv pentru care este indicat să nu te împiedici de ele prin toată casă. Îndrumă-i pe cei mici să realizeze un suport de creioane colorate pentru a fi siguri că vor avea mereu la îndemână toate nuanțele.
Puteți folosi o cutie goală de la o conservă pe care să prindeți, din aproape în aproape, utilizând clești de rufe colorați. Indicat este să le oferi copiilor clești din lemn pe care să îi picteze cu acuarele, așa cum își doresc.
Un astfel de lucru manual îi va învăța ce înseamnă răbdarea, munca în echipă, empatia și motivația. Copiii vor ști că trebuie să fie responsabili și să ducă proiectul la bun sfârșit, după care vor culege roadele muncii lor. O astfel de activitate creativă îi va determina să se implice în realizarea altor suporturi sau obiecte pe care să le folosească în interes propriu.
Desenarea personajului preferat cu creioane fermecate
Cel mai simplu mod de a-i atrage atenția celui mic către desen este să îi pui la dispoziție câteva planșe cu personajele preferate. Copiii se identifică adesea cu eroii lor favoriți din desenele animate și orice interacțiune cu reprezentarea acestora îi va bucura.
În acest fel, vei dezvolta atenția la detalii și memoria celui mic pentru că va trebui să deseneze cu creioane colorate personajele dorite. Acesta va fi motivat să își amintească culorile hainelor, ale părului sau obiectele pe care le folosesc eroii din povești.
Valoarea educativă obținută prin artă este imensă. Activitățile creative dezvoltă potențialul copiilor și îi ajută să se exprime liber, fără să le fie teamă de greșeli. Ține cont de înclinațiile copilului tău și oferă-i toate instrumentele necesare pentru a explora lumea așa cum își dorește.