Moşii de toamnă 2019, tradiţii şi superstiţii în Sâmbăta Morţilor
Sâmbătă, 2 noiembrie 2019, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților, zi cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor.
De Veronica Micu la 30.10.2019, 13:48Sâmbătă, 2 noiembrie 2019, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților, zi cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor.
Moşii de toamnă pică în fiecare an în prima sâmbătă din noiembrie.
În această zi, în toate bisericile, după Sfânta Liturghie, se va oficia şi parastasul pentru cei trecuţi la Domnul.
Sâmbăta dinaintea Înfricoşătoarei Judecăţi, Sâmbăta Rusaliilor şi prima sâmbătă a lunii noiembrie sunt rânduite pentru pomenirea moşilor şi strămoşilor noştri cei din veac adormiţi, zile care poartă denumirea de moşii de iarnă, moşii de vară şi moşii de toamnă.
Tradiţii şi superstiţii de Sâmbăta Morţilor
În acest an, Moşii de toamnă pică pe data de 2 noiembrie, atunci când în biserici se fac slujbe, iar credincioşii împart pachete cu mâncare celor săraci.
Scopul acestei sărbători este de pomenire a celor trecuţi în nefiinţă.
Potrivit tradiţiei, în această zi este bine ca toţi credincioşii să fie împăcaţi cu cei cu care sunt certaţi. Toată lumea trebuie să meargă la biserică, iar femeile trebuie să aibă capul acoperit.
Tot tradiţia spune că în această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci.
Moşii de toamnă 2019, de ce facem pomenire morților
Biserica îi numește pe cei trecuți în viață de dincolo "adormiti", termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în altul, potrivit crestinortodox.ro.
În ziua de Moși se săvârșește Sfântă Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așează sub Sfântul Agneț, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. în cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.
După moarte urmează judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtăşească fie de fericire, fie de suferinţă, stări date de modul în care a trăit pe Pământ.
Creştinii ortodocşi se roagă pentru cei morţi pentru că au credinţă că prin rugăciune sufletul va ajunge la judecata universală într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărţit de trup.
După Moşii de toamnă 2019, următoarea sărbătoare de pomenire a morţilor este denumită Moşii de iarnă şi este prăznuită în sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.
Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și