Noi reguli privind concediul paternal în România. Acord între instituțiile europene privind concediul pentru tați
Parlamentul European și Consiliul European au ajuns la un acord privind concediul paternal valabil pentru țările din UE. Acordul urmează să fie aprobat atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul European.
De Redactia Observator la 25.01.2019, 17:38- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Parlamentul European și Consiliul European au ajuns la un acord privind concediul paternal valabil pentru țările din UE, inclusiv România. Acordul urmează să fie aprobat atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul European.
Acordul la care s-a ajuns, joi, la Bruxelles, stabilește o normă minimă de 10 zile de concediu paternal plătit la nivelul concediul medical.
"Noile norme privind echilibrul între viața profesională și viața de familie vor deschide noi oportunități pentru femei și bărbați care își vor putea împărți responsabilitățile față de copii și față de rude într-un mod egal. Acordul de astăzi stabilește o nouă normă minimă de 10 zile de concediu de paternitate pentru tați după nașterea copilului lor, care urmează să fie compensat la nivelul indemnizației pentru concediul medical. Mai departe, acordul consolidează și dreptul actual al taților la patru luni de concediu după nașterea copilului, două luni urmând să nu fie transferabile între părinți. Remunerația va fi stabilită de fiecare dintre statele membre în parte pentru aceste două luni", se arată într-un comunicat semnat de prim-vicepreședintele Frans Timmermans și comisarii Marianne Thyssen și Vĕra Jourová.
Noul acord urmează să fie aprobat atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul European.