Noul an şcolar 2018-2019. Elevii încep şcoala în clădiri fără autorizaţii şi cu WC-uri în curte
Elevii vor începe cursurile în noul an şcolar 2018-2019 în clădiri fără autorizaţii şi cu WC-uri în curte. În multe şcoli nu există apă potabilă curentă, iar toaletele sunt vechi de peste 50 de ani.
De Redactia Observator la 06.09.2018, 10:26- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Elevii vor începe cursurile în noul an şcolar 2018-2019 în clădiri fără autorizaţii şi cu WC-uri în curte. În multe şcoli nu există apă potabilă curentă, iar toaletele sunt vechi de peste 50 de ani.
Mai multe şcoli din judeţul Alba, majoritatea din Munţii Apuseni, nu au apă curentă şi copiii folosesc, în 2018, WC-ul de tip latrină, iar investiţiile în instituţii de învăţământ nu mai sunt o prioritate pentru multe primării, mai ales că, de la un an la altul, tot mai multe se desfiinţează.
În satul Lumineşti, din comuna Sohodol, spre exemplu, mai învaţă doar cinci elevi. Şcoala nu a primit autorizaţia sanitară de funcţionare deoarece nu are apă curentă, iar din această cauză nu a putut fi construit un grup sanitar în interior. Primarul comunei, Corcheş Sorin Constantin, a declarat că elevii au posibilitatea să se spele pe mâini la un lavoar, apa fiind adusă de la fântâni, scrie mediafax.ro.
Există şcoli cu deficienţe şi în apropierea municipiului Alba Iulia. Spre exemplu, în satul Ghirbom, şcoala are WC-ul în curte, din lemn, gardurile sunt rupte, iar exteriorul este vizibil degradat.
Noul an şcolar 2018-2019 la Galaţi, în săli de clasă încălzite cu lemne
Zeci de şcoli din judeţul Galaţi vor începe anul şcolar în clădiri fără apă potabilă, cu grupuri sanitare necorespunzătoare, unde încălzirea se face cu lemne. Curios e faptul că printre acestea sunt unităţi care au dotări moderne pentru elevi, precum calculatoare, imprimante şi proiectoare de ultimă generaţie.
Astfel, cei 200 de elevi ai Şcolii Gimnaziale din Smârdan, localitate aflată la nouă kilometri distanţă de oraşul Galaţi, vor începe cursurile într-o clădire veche, cu WC-ul în curte şi cu sobe de teracotă. În timp ce cadrele didactice visează la o şcoală nouă, clădirea a fost igienizată în vacanţa de vară, iar toaleta din fundul curţii a fost modernizată cu gresie şi faianţă.
Cei 380 de elevi din satul Hanu Conachi vor merge la şcoala care se încălzeşte cu lemne şi are toaleta în curte, la aproximativ 50 de metri de clădirea principală. Şi în acest caz, unitatea de învăţământ are dotări moderne, precum computerele şi imprimantele din laboratorul de informatică.
WC-uri turceşti în curtea şcolii din Alimpeşti, Gorj
Aproximativ 60 de elevi din comuna Alimpeşti, judeţul Gorj, vor merge la toaletă în fundul curţii, fără încălzire, în noul an şcolar. Pentru că autorităţile nu au bani pentru grupuri sanitare noi, edilul din localitate a decis să modernizeze WC-urile turceşti din curtea unităţii de învăţământ.
Primarul din Alimpeşti, Daniel Floarea, susţine că a făcut modernizări, anunţând că elevii vor avea, din acest an, apă şi energie electrică, însă fără încălzire: ”Grupul sanitar a rămas tot în curte, noi doar l-am racordat la apă şi l-am renovat, am pus bazine de toaletă, s-a branşat la reţeaua de energie electrică. Inconvenientul este că elevii trebuie să meargă aproximativ 30 de metri în curte. Căldură nu este. L-am izolat cât am putut şi noi. Vom încerca să punem la iarnă două-trei radiatoare.”, a spus Daniel Floarea, primarul comunei Alimpeşti.
Anul trecut, 28 de unităţi şcolare din judeţul Gorj aveau grupuri sanitare în exterior. Pentru noul an şcolar, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Gorj nu au o situaţie exacta deşi în scurt timp începe un nou an şcolar.
La Cluj, o grădiniţă e în curtea unei case, toaleta e împărţită cu locatarii
La Cluj, peste 80 de unităţi de învăţământ preuniversitar încep anul şcolar fără autorizaţie sanitară, deoarece fie nu au apă potabilă, fie au latrina în curte, în unele cazuri fiind vorba doar de o groapă comună, neamenajată.
De exemplu, grădiniţa din satul Dângăul Mare are toaletă tip latrină, cea din Someşul Rece Uzină nu are apă potabilă, latrina este cu groapă simplă, curtea este neamenajată, cu animale şi comună cu o locuinţă, tâmplăria este degradată, iar clădirea insalubră.
La şcoala din satul Ghermăneşti, fosa septică este neetanşă, iar cea din satul Mărişel Cătun are acoperiş neetanş. La sala de sport a Colegiului Tehnic Turda s-a constatat că uşile şi ferestrele sunt degradate.