Antena LIVE

Curs valutar

Noul regulament privind roamingul. Care sunt tarifele şi ce beneficii sunt pentru călătorii din Uniunea Europeană

Noul regulament îmbunătăţit privind roamingul la nivelul Uniunii Europene intră în vigoare la 1 iulie. Acesta extinde „Roamingul la tarife naţionale” până în anul 2032, ceea ce presupune că nu vor exista taxe suplimentare pentru călătorii din Uniunea Europeană (UE) şi din Spaţiul Economic European (SEE) pentru apeluri, trimite mesaje text şi navigare pe internet în străinătate. Noul regulament stabileşte reducerea costurilor suportate de operatori pentru utilizarea reţelelor din străinătate pentru a furniza servicii clienţilor lor atunci când aceştia se află în străinătate.

De la 30.06.2022, 17:13
WhatsApp
Shutterstock

Nou regulament privind roamingul, care intră în vigoare vineri extinde „Roamingul la tarife naţionale” până în 2032. „Prin intermediul său, călătorii din UE şi din SEE pot efectua apeluri, trimite mesaje text şi naviga pe internet în străinătate fără taxe suplimentare. Noile norme vor aduce, de asemenea, beneficii semnificative pentru întreprinderile şi cetăţenii din UE, care se vor bucura de o experienţă mai bună în materie de roaming, beneficiind de aceeaşi calitate a serviciilor mobile în străinătate ca şi în ţara lor de origine. Noile norme îmbunătăţesc, de asemenea, accesul la comunicaţiile de urgenţă în întreaga UE şi garantează informaţii clare cu privire la serviciile care pot face obiectul unor taxe suplimentare”, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

„Prelungirea acestor norme va menţine competitivitatea tarifelor aplicate între operatori şi va permite consumatorilor să beneficieze în continuare de servicii de roaming gratuite în următorii zece ani”, a declarat vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager. 

În baza reglementărilor adoptate la nivel european, consumatorii vor avea acum dreptul de a beneficia de aceeaşi calitate a internetului mobil în străinătate ca cea pe care o au în ţările de domiciliu.

Operatorii care furnizează servicii de telefonie mobilă ar trebui să se asigure că consumatorii au acces la reţelele 4G sau la reţelele 5G mai avansate, dacă acestea sunt disponibile la destinaţia pe care o vizitează consumatorul. Consumatorii ar trebui să poată găsi informaţii cu privire la disponibilitatea reţelelor în contractele lor de servicii mobile şi pe site-urile web ale operatorilor.

De asemenea, noile norme privind roamingul obligă operatorii să îşi protejeze consumatorii şi să îi informeze dacă telefoanele lor se conectează la o reţea non-terestră, furnizată prin satelir, cum se poate întâmpla în avioane sau pe nave. „În plus, operatorii ar trebui să întrerupă în mod automat serviciile mobile în cazul în care serviciile mobile prin intermediul reţelelor non-terestre ating tarife de 50 EUR sau o altă limită predefinită. De asemenea, operatorii le pot oferi consumatorilor servicii suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a nu folosi serviciile de roaming în timpul călătoriei cu avionul şi la bordul navelor”, precizează documentul citat.  

În plus, operatorii trebuie să se asigure că le oferă consumatorilor informaţii cu privire la tipurile de numere de telefon care pot genera costuri suplimentare atunci când consumatorii le apelează sau le accesează din străinătate. Rămâne valabilă şi prevederea conform căreia operatorii ar trebui să informeze consumatorii prin intermediul mesajelor SMS automate trimise atunci când trec frontiera într-o altă ţară din UE, precum şi în contractele de servicii.

Care sunt tarifele şi ce beneficii sunt pentru călătorii din Uniunea Europeană

Noile norme privind roamingul garantează că cetăţenii sunt informaţi cu privire la numărul european unic pentru apeluri de urgenţă 112, pe care îl pot utiliza oriunde în UE pentru a apela serviciile de urgenţă. Cetăţenii care nu sunt în măsură să efectueze apeluri vocale pot utiliza aceste mijloace alternative.

„Noul regulament privind roamingul stabileşte tarife cu ridicata mai mici, adică reducerea costurilor suportate de operatori pentru utilizarea reţelelor din străinătate pentru a furniza servicii clienţilor lor atunci când aceştia se află în străinătate. Plafoanele pentru tarifele cu ridicata sunt stabilite la un nivel care să le permită operatorilor să acopere şi să recupereze costul furnizării serviciilor de roaming către consumatori la preţurile de pe piaţa naţională.

Pentru serviciile de date, noul regulament stabileşte următoarele plafoane pentru tarifele cu ridicata: 2 EUR/GB în 2022, 1,8 EUR/GB în 2023, 1,55 EUR/GB în 2024, 1,3 EUR/GB în 2025, 1,1 EUR/GB în 2026 şi 1 EUR/GB începând din 2027.

Pentru apelurile vocale: 0,022 EUR/min. în perioada 2022-2024 şi 0,019 EUR/min. începând din 2025.

Pentru mesajele SMS: 0,004 EUR/SMS în perioada 2022-2024 şi 0,003 EUR/SMS începând din 2025.

Reducerea tarifelor cu ridicata este în avantajul consumatorilor, deoarece acestea ar trebui să asigure faptul că toţi operatorii sunt în măsură să ofere abonamente de roaming competitive, în conformitate cu principiul «Roaming la tarife naţionale»”, mai informează Comisia Europeană.

Regulamentul UE privind roamingul a intrat în vigoare 2017, cetăţenii beneficiind de servicii gratuite de roaming pentru apeluri, SMS-uri şi utilizarea datelor mobile în alte state din UE, fără costuri suplimentare. O revizuire a normelor a arătat că se mai pot aduce îmbunătăţiri. În cel mai recent sondaj Eurobarometru din februarie 2021, 33 % dintre respondenţii care au indicat că au efectuat călătorii în străinătate au semnalat o încetinire a vitezei serviciilor de internet pe dispozitivele mobile faţă de viteza disponibilă în mod normal în ţara lor de origine, iar 28 % au indicat că au avut un standard de reţea mai scăzut în străinătate.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

roaming regulament uniunea europeana tarif telefon
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024