Zeci de oameni s-au prezentat la spital în ultimele zile, acuzând probleme în urma expunerii la gazul lacrimogen din Piaţa Victoriei
Aproximativ 50 de oameni au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală în ultimele trei zile, acuzând probleme după ce au inhalat gaz lacrimogen folosit de Jandarmerie la protestul din 10 august.
De Redactia Observator la 15.08.2018, 21:24- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Aproximativ 50 de oameni au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală în ultimele trei zile, acuzând probleme după ce au inhalat gaz lacrimogen folosit de Jandarmerie la protestul din 10 august.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Opriţa, a declarat că în decursul zilei de miercuri s-au prezentat la spital 30 de oameni, iar luni şi marţi au ajuns alţi 20.
Opriţa a mai spus că niciuna dintre persoane nu a necesitat internarea, dar în cazul unora dintre ele continuă investigaţiile medicale.
Simptomele cu care s-au prezentat la spital oamenii sunt stări de ameţeală, dureri de cap, buze uscate şi tuse.
Medicul Gabriel Diaconu spune că efectele gazelor lacrimogene folosite de Jandarmerie pot fi resimţite şi la două-trei săptămâni de la inhalare, iar printre simptome se numără tuse, arsuri, eczeme, inflamaţia laringelui sau pneumonită.
Potrivit medicului, simptomele cutanate (la nivelul pielii) sunt: erupţie a pielii în zona expusă (roşeaţă/ eritem) care poate asocia papule (bule de lichid care se sparg): simptomele pot apărea la 12 ore după expunere sau în următoarele 7 zile, arsuri, de obicei uşoare (grad I/II), apar din ziua a 3-a, mâncărimi (prurit): poate apărea la 2 – 3 zile după expunere, eczemă/ dermatită seboreică: de obicei apare în primele ore după expunere, pot trece 3 - 4 zile până apare, erupţie generalizată xantomatoasă: poate apărea la 1 – 2 săptămâni de la expunere. Simptomele respiratorii sunt: tuse: imediat şi în următoarele 2 - 3 zile, obstrucţie laringeală (laringită, edem/ inflamaţia laringelui) – 2 – 3 săptămâni după expunere, RADS: pneumonită, bronhoconstricţie şi reacţie de hiper-sensibilitate: 3 săptămâni după expunere.
Jandarmeria Română susţine că gazele iritant lacrimogene folosite de jandarmi sunt achiziţionate de către instituţie exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi conform legii, aceste substanţe fiind folosite de majoritatea forţelor de poliţie şi jandarmerie europene.
Sursa: News.ro