Oamenii Deltei isi duc existenta in functie de capriciile Dunarii
Uitati de lume si de autoritati, locuitorii Deltei stau la mila Dunarii. Mananca atunci cand fluviul se indura sa le dea peste. La doctor ajung, de multe ori, cand e prea tarziu. Chiar si asa, Delta e locul unde s-au nascut si unde vor sa vada ultimul curcubeu.
De Redactia Observator la 11.06.2013, 22:06Oamenii Deltei stiu cel mai bine ce inseamna lipsurile. Cand Dunarea le da peste, au ce pune pe masa, cand nu, rabda. Cand Dunarea e involburata, isi pierd locuintele, dar nu se infurie. O iau de la capat si tot la Dunare merg, pentru hrana. Au Dunarea lipita de sufletele lor. Oricat de greu le-ar fi, nu vor sa paraseasca locul unde s-au nascut.
Oameni traiesc de pe o zi, pe alta. Nu au medici, nu au bani, iar alimentele in Delta sunt mai scumpe decat in marile orase. Aprovizionarea se face pe apa. Cand acosteaza vaporul in micilor porturi din sate, e sarbatoare. Zeci de oameni urca si coboara de pe nave incarcati cu produse care trebuie sa le ajunga cel putin o saptamana.
Ca sa ajunga la doctor, oamenii trebuie sa strabata multi kilometri prin padure si pe apa. Iar in Delta Dunarii, totul se plateste scump. Drumul peste ape costa.
In Sulina, sunt trei medici si sapte asistente, care, teoretic, trebuie sa aiba grija de aproape 6.000 de oameni. Cazurile grave sunt trimise la Tulcea, iar asta inseamna alti bani.
Foto: Intact Images