8 obiecte care îți pun mașina de spălat în pericol
Mașina de spălat rufe este unul dintre cele mai utilizate electrocasnice din casă, așa că acordă atenție întreținerii sale, dacă vrei să funcționeze corespunzător cât mai mult timp.
De Redactia Observator la 11.05.2020, 17:05De multe ori, folosirea incorectă a programelor și nerespectarea regulilor de spălare sunt greșeli care pot afecta mașina. În plus, un obiect ascuțit, uitat prin buzunare, poate deteriora garnitura mașinii de spălat, iar obiectele din metal pot duce la blocarea cuvei sau înfundarea scurgerii mașinii de spălat. Toate aceste mici greșeli trebuie evitate, așa că iată ce obiecte îți pot deteriora mașina de spălat!
Fermoarele
În timpul spălării, hainele cu fermoar se pot prinde în tamburul mașinii de spălat, cauzând diverse defecțiuni. În plus, fermoarele pot zgâria ușa mașinii de spălat, iar acest lucru poate duce în timp la spargerea geamului de sticlă. De asemenea, fermoarele se pot agăța în țesăturile delicate ale altor articole vestimentare, așa că, înainte de a porni mașina de spălat, asigură-te că toate fermoarele sunt închise.
Sutienele
Sutienele au cârlige metalice, destul de dure, care se pot agăța în tamburul mașinii de spălat și îl pot avaria în timp. De asemenea, lenjeria intimă cu dantelă sau broderii fine poate fi deteriorată rapid dacă o pui în mașina de spălat, alături de alte haine. Soluția? Cumpără o husă specială pentru spălarea lenjeriei intime. Aceasta protejează atât lenjeria, cât și mașina de spălat rufe, de eventualele piese metalice care se pot desprinde.
Monedele
Înainte de a băga hainele în mașina de spălat, verifică buzunarele, ca să fii sigură că nu ai uitat înăuntrul lor câteva monede. Acestea pot pune în pericol mașina de spălat, deoarece se izbesc de tambur și de ușa de sticlă și pot provoca zgârieturi mai mari decât cele provocate de fermoare sau cârlige.
Hainele umede
Lăsarea rufelor în mașină, după terminarea ciclului de spălare, poate duce la apariția mirosurilor neplăcute și, chiar a mucegaiului, atât în haine, cât și în interiorul cuvei. După terminarea ciclului de spălare, scoate imediat hainele și pune-le la uscat. Dacă nu ai timp, scoate hainele într-un coș din plastic, aflat într-o zonă ventilată, ca să scapi de riscul de mirosuri și mucegai.
Apa rece
Chiar dacă te gândești la considerente eco când speli rufe la temperaturi scăzute, nu-ți fă un obicei din asta. Încearcă să nu speli prea des hainele cu apă rece sau la temperaturi mici, deoarece mineralele și calcarul din apă se depun mai ușor pe întreaga instalație. Este indicat ca, la o anumită perioadă de timp, să speli hainele cu apă fierbinte, peste 60 de grade Celsius, pentru a dezinfecta cuva, dar și pentru a preveni depunerile de calcar.
Prea mult detergent
Chiar dacă hainele sunt foarte murdare, nu folosi foarte mult detergent. Combinația apă dură - detergent mult creează probleme la nivelul scurgerii, din cauza suprasolicitării. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă să folosești fix cantitatea de detergent recomandată pe ambalaj. Astfel, hainele tale vor fi curate și vei prelungi durata de viață a mașinii de spălat.
Hainele cu păr de animale pe ele
Dacă ai animale de companie, perie bine hainele înainte de a le băga în mașina de spălat ca să îndepărtezi părul de pe ele. Scurt și fin, acesta se poate depune apoi și pe alte haine. În plus, părul poate bloca scurgerea mașinii de spălat, care nu va mai funcționa apoi la capacitate maximă.
Prea multe haine
Dacă ții la mașina ta de spălat și vrei să o folosești mai mult timp, nu o supraîncărca, deoarece acest lucru poate cauza diverse defecțiuni. Dacă mașina este prea plină, va produce un zgomot puternic, iar centrifugarea va fi îngreunată. Toate aceste lucruri vor duce în timp la defectarea sistemului de susținere al cuvei. În plus, dacă hainele sunt înghesuite în mașina de spălat, nu vor avea loc să se miște, prin urmare, nu vor fi curățate corespunzător.
Așadar, acestea sunt doar o parte dintre lucrurile care pot cauza probleme mașinii tale de spălat. Așa că, nu uita! Verifică, de fiecare dată, buzunarele hainelor înainte de a le pune în mașina de spălat și respectă cantitatea de detergent recomandată, dacă vrei ca mașina ta de spălat să aibă o durată de viață cât mai lungă.