Oltchim, din nou la vanzare. Iata care sunt conditiile pentru investitori
Combinatul chimic Oltchim este scos din nou la vanzare, iar oferta de privatizare va fi publicata astazi pe site-ul ministerului Economiei
De Redactia Observator la 03.06.2013, 12:45- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Oficialii au anuntat ca opt companii sunt deja interesate de combinatul de la Ramnicu Valcea, insa pentru a cumpara uzina, investitorii trebuie sa indeplineasca anumite criterii.
Astfel, investitorul trebuie sa aiba bonitate, iar acest lucru trebuie dovedit print-o scrisoare de garantie bancara.
De asemenea, banca care va garanta pentru investitor trebuie sa fie una de top. Cumparatorul va dovedi statului roman ca detine cel putin 25 la suta din suma angajata, inainte de a participa la licitatie.
De data aceasta, nu oricine poate cupara combinatul. Potrivit oficialilor de la ministerul Economiei, investitorul trebuie sa aiba o experienta vasta in domeniul chimiei si petrochimiei.
Pentru a putea scoate uzina la vanzare, statul va infiinta un Oltchim 2, companie care va prelua activele functionale ale combinatului si care nu va avea datorii.
Mai mult, ministrul Varujan Vosganian a aratat ca obiectivul in cazul Oltchim este ca in septembrie-noiembrie 2013, combinatul sa fie suficient de credibil pentru a putea acoperi activitatea pe anul 2014 prin contracte ferme.
Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor, pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro. Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.
Conditii pentru investitori:
- bonitate probata prin scrisori de garantie bancara
- scrisoarea sa fie emisa de o banca de prim rang sau de un consortiu bancar
- sa acopere 25% din suma angajata
- experienta vasta in domeniul chimiei sau al petrochimiei
- investitorul sa fie integrat ca actor principal intr-o retea regionala sau globala in domeniul chimiei sau petrochimiei
Strategia statului:
- infiintarea unui Oltchim 2 care sa preia partea functionala a Oltchim
- Oltchim 2 va fi lipsit de datorii si va fi condus de Adunarea Creditorilor Oltchim
- ministerul vrea ca Oltchim sa devina suficient de credibil, pana in toamna, pentru a atrage investitori si contracte
Sursa: Antena 3